Κόσμος|27.04.2020 19:21

Ρωσία: Παράταση της αυστηρής καραντίνας έως τις 12 Μαΐου

Θανάσης Αυγερινός

Εισηγήσεις για παράταση της αυστηρής αυτοαπομόνωσης και της πολιτικής της καραντίνας τουλάχιστον ως τις 12 Μαΐου δέχεται από τους ειδικούς η ρωσική κυβέρνηση, η οποία ωστόσο προαναγγέλει σταδιακή επιστροφή σε καθεστώς ελεγχόμενης κανονικότητας αμέσως μετά. 

Θετικά ήταν τα μηνύματα της στατιστικής των θυμάτων από τον κορονοϊό, καθώς η Μόσχα ξεπέρασε μεν τον συνολικό αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Κίνα με 87147 κρούσματα μέχρι στιγμής και κατέστη ένατη στην παγκόσμια κατάταξη σε αριθμό κρουσμάτων, αλλά με σαφή πτωτική τάση στον αριθμό των ημερήσιων, συγκριτικά πολύ χαμηλών απωλειών. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη χώρα 47 θάνατοι, έναντι 66 επί δύο συνεχή 24ωρα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θανόντων στους 794.

Από την άποψη των εξετάσεων για κορονοϊό, στις οποίες έχει υποβληθεί ο ρωσικός πληθυσμός, η Ρωσία έχει πλέον ελέγξει πάνω από το 2% των κατοίκων της χώρας με πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες να έχουν εξεταστεί για τον κορονοϊό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε ότι δεν χρειάζεται ακόμη να γίνονται μακροπρόθεσμα σχέδια, γιατί οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν αναλόγως της εξέλιξης της κατάστασης και εκτίμησε ότι η εξάπλωση της πανδημίας στη Ρωσία θα φθάσει στην κορύφωση της, στο λεγόμενο «οροπέδιο» ή «πλατώ» περί τα μέσα Μαΐου, ενώ η κατάσταση θα γίνει ευκολότερη κατά τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού.

Αύριο ετοιμάζεται νέα τηλεδιάσκεψη του Βλάντιμιρ Πούτιν με τους κυβερνήτες της χώρας, ενώ όπως έκανε γνωστό ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έχει επιτευχθεί συμφωνία σε πρόταση του Ρώσου προέδρου και προετοιμάζεται τηλεδιάσκεψη κορυφής μεταξύ των ηγετών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Αγγλία) με κεντρικό αντικείμενο συζήτησης τον κορονοϊό.

ΡωσίαΚορονοϊός