Κόσμος|27.04.2020 19:41

Τουρκία: Συνεχίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα λόγω κορονοϊού

Μαρία Ζαχαράκη

Τη συνέχιση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα μέχρι το τέλος του μπαϊραμιού στα τέλη Μαΐου, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, σε νέο διάγγελμα προς το λαό, έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι το lockdown θα ισχύσει και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Μόνο τα σουπερμάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά το πρωί της Παρασκευής 1η Μαΐου μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

«Ελπίζουμε ότι στο τέλος του ραμαζανιού θα έχουμε διπλή γιορτή», δήλωσε, ενώ όσον αφορά στα μέτρα χαλάρωσης που αναμένονταν να ανακοινωθούν απόψε, ο Ταγίπ Ερντογάν παρέπεμψε το θέμα στον Τούρκο αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι.

«Ετοιμάζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για να επαναφέρουμε τη ζωή στα φυσιολογικά επίπεδα σε όλη τη χώρα. Σύντομα θα ανακοινώσουμε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο ετοίμασε ο αντιπρόεδρος», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων μειώνεται μέρα με τη μέρα και είναι πολύ σημαντικό ότι οι ασθενείς που αναρρώνουν έχουν υπερβεί τον αριθμό των νέων ασθενών. «Η Τουρκία είναι πολύ καλύτερη θέση ς χώρα όσον αφορά το ποσοστό θνησιμότητας στην Ευρώπη», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε το λαό του για τη συμμόρφωσή του στα μέτρα τονίζοντας ότι οι περιορισμοί είχαν θετική έκβαση μέχρι τώρα και για αυτό κάποια από αυτά θα συνεχιστούν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι θα στείλει στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα με ιατρικό υλικό στις ΗΠΑ για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Όπως είπε, «Αύριο στέλνουμε ιατρικό υλικό ιατρικής ως βοήθεια στις ΗΠΑ, όπως μάσκες, προστατευτικά προσώπου, μάσκες N95, ιατρικές ρόμπες και απολυμαντικά».

Τα μέτρα χαλάρωσης που εξετάζει η τουρκική κυβέρνηση

Σύμφωνα πάντως με τη «Χουριέτ», η Τουρκία ετοιμάζεται ήδη για μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Τα κομμωτήρια και τα κουρεία, οι αγορές, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ξενοδοχεία ενδεχομένως να ανοίξουν ξανά υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζονται αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και η χρήση μάσκας.

Τα σχολεία ωστόσο δεν προβλέπεται να ξαναρχίσουν μαθήματα μέχρι τα τέλη Μαΐου και η online εκπαίδευση θα παραταθεί.

Επίσης, τα 4ήμερα lockdown θα συνεχιστούν στις 31 μεγαλύτερες επαρχίες της Τουρκίας, όπως επίσης και οι περιορισμοί στα υπεραστικά ταξίδια.

Στη διάρκεια του ραμαζανιού θα επιτραπούν, πάντως, οι επισκέψεις σε συγγενείς ως είθισται, αλλά κατά μικρές ομάδες ανθρώπων.

Προβλέπονται δύο φάσεις επιστροφής στην κανονικότητα:

1- Σταδιακή χαλάρωση μέτρων τον Μάιο

2- Επέκταση της χαλάρωσης τον Ιούνιο

Άρση καραντίνας σε 177 περιοχές

Την άρση της καραντίνας σε 177 περιοχές αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση, αν και 162 μέρη εξακολουθούν να υπόκεινται στα μέτρα απομόνωσης.

Τουρκίααπαγόρευση κυκλοφορίας