Κόσμος|28.04.2020 09:06

Johnson & Johnson: «Ναι» στις μηνύσεις αλλά... με περιορισμούς στους μάρτυρες

Newsroom

Χιλιάδες ενάγοντες, που κατηγορούν την εταιρεία Johnson & Johnson (J&J) ότι τα προϊόντα της πούδρα για μωρά (baby powder) και ταλκ προκαλούν καρκίνο, μπορούν να προχωρήσουν με τις αγωγές τους, όμως επιβάλλονται περιορισμοί στις καταθέσεις ειδικών στις δίκες, μετά την απόφαση που έλαβε τη Δευτέρα 27/4 η περιφερειακή δικαστής Φρέντα Γούλφσον στο Νιου Τζέρσι.

Η J&J βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες από 16.000 αγωγές σε παναμερικανικό επίπεδο. Οι αγωγές αυτές είναι σχετικές με το ταλκ που παράγει, ενώ οι περισσόρερες πρόκειται να εκδικαστούν από την έδρα της δικαστή Γούλφσον. Στις μηνύσεις υποστηρίζεται ότι τα προϊόντα ταλκ της J&J είναι μολυσμένα με αμίαντο και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο των ωοθηκών.

Εμπειρογνώμονας της Johnson & Johnson αυτός που βρήκε τον αμίαντο

Τον περασμένο Οκτώβριο, το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε πως ο εμπειρογνώμονας που εντόπισε τον αμίαντο στις βρεφικές πούδρες ανήκει στο δυναμικό της ίδιας της εταιρείας, καθώς το εργαστήριό του, που έκανε την έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, έχει συνεργασία με την Johnson & Johnson. 

Επρόκειτο για τον Andreas Saldivar, διευθυντή του εργαστηρίου AMA Analytical Services Inc, ο οποίος συνεργάστηκε με την εταιρεία από το 2017 ως εμπειρογνώμονας στις διάφορες υποθέσεις αγωγών κατά της Johnson & Johnson για αμίαντο στα προϊόντας της και εμφάνιση καρκίνου σε καταναλωτές αυτών. 

Είχε προηγηθεί η απόσυρση από την αγορά 33.000 συσκευασιών παιδικής πούδρας της εταιρείας, αφού εντοπίστηκαν ίχνη αμιάντου σε δείγματα που ελήφθησαν από ένα μπουκάλι το οποίο είχε αγοραστεί διαδικτυακά

ταλκμηνύσειςJohnson & Johnson