Κόσμος|14.12.2018 10:56

ΗΠΑ: Επτάχρονο κοριτσάκι από τη Γουατεμάλα πέθανε από αφυδάτωση

Newsroom

Ένα επτάχρονο κοριτσάκι με καταγωγή από τη Γουατεμάλα πέθανε από «αφυδάτωση», «εξάντληση» και «σοκ», καθώς τέθηκε υπό κράτηση από συνοριοφύλακες των ΗΠΑ. Την συγκλονιστική είδηση μετέδωσε η εφημερίδα The Washington Post. 

To κοριτσάκι και ο πατέρας του, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, τέθηκαν υπό κράτηση από Αμερικανούς συνοριοφύλακες την 6η Δεκεμβρίου. Οι δυο τους βρίσκονταν μεταξύ μίας ομάδας 160 και πλέον παράτυπων μεταναστών οι οποίοι είχαν παραδοθεί στο Νέο Μεξικό. Σύμφωνα με μία ανακοίνωση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας τελωνείων και προστασίας των συνόρων (Customs and Border Protection), η οποία εστάλη στην The Washington Post, το κοριτσάκι «δεν είχε φάει ούτε είχε πιει νερό για αρκετές ημέρες» και άρχισε να έχει σπασμούς την επομένη νωρίς το πρωί.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών το παιδί «δεν ανένηψε» και «υπέκυψε» σε νοσοκομείο του Ελ Πάσο. Σημειώνεται πως οι συνοριοφύλακες «έκαναν κάθε ενέργεια που μπορούσε να γίνει για να σωθεί η ζωή του παιδιού υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες», δήλωσε στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος της CBP Άντριου Μίχαν. Πάντως η συνοριοφυλακή δεν έδωσε αμέσως απαντήσεις όταν της ζητήθηκαν σχόλια από το Ρόιτερς και το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η ευθύνη του Ντόναλντ Τραμπ

Η σκληρή μεταναστευτική πολιτική που ασκεί ο Ντόναλντ Τραμπ οδήγησε στον χωρισμό 2.300 και πλέον ανηλίκων από τις οικογένειές τους μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Ωστόσο μετά την κατακραυγή που ακολούθησε ο Πλανητάρχης εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγόρευσε τον συστηματικό διαχωρισμό των παιδιών από τις οικογένειές τους.

Τετραπλασιάστηκαν οι συλλήψεις οικογενειών

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα σχεδόν τετραπλασιάστηκαν οι συλλήψεις οικογενειών από τη CBP. Συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2017 είχαν πραγματοποιηθεί 7.016 συλλήψεις και τον Νοέμβριο του 2018 οι συλλήψεις έφτασαν τις 25.172.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν, στην οποία αναφέρεται η CBP, θα προσέλθει ενώπιον της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων την επόμενη εβδομάδα και ο Τζέρι Νάντλερ, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών, τόνισε μέσω Twitter ότι «θα απαιτήσουμε απαντήσεις για αυτή την τραγωδία».

Ντόναλντ ΤραμπΓουατεμάλαΜεξικόΗΠΑαφυδάτωση