Κόσμος|29.04.2020 12:34

Τη βοήθεια Τραμπ ζητεί ο Ερντογάν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Μαρία Ζαχαράκη

Τη συνεργασία του «φίλου Τραμπ» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού ζητά σε επιστολή του προς τον Αμερικανό πρόεδρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας παράλληλα βοήθεια ιατρικού υλικού στις ΗΠΑ.

Αποκαλώντας συνεχώς «φίλε», ο Τούρκος πρόεδρος στην επιστολή του αναφέρει ότι ανυπομονεί για την ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων για το θέμα της μετα-πανδημίας εποχής.

«Η συνεχής συνεργασία μας στη μετα-πανδημία εποχή και ο στενός συντονισμός και οι συμμαχικές σχέσεις θα είναι ουσιαστικής σημασίας, ιδίως για την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και νέων κανόνων που απαιτούνται από το παγκόσμιο σύστημα. Ανυπομονώ να ανταλλάξουμε τις ιδέες και προτάσεις μας σχετικά με αυτό το θέμα το συντομότερο δυνατό», αναφέρει στην επιστολή που δημοσιοποίησε η τουρκική προεδρία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζει στην επιστολή ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία με τις ΗΠΑ όχι μόνο στο θέμα του κορονοϊού, αλλά και σε διεθνή ζητήματα, όπως αυτό της Λιβύης.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή μας, ιδίως στη Συρία και τη Λιβύη, έδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία της πλήρους προάσπισης της συμμαχίας και συνεργασίας Τουρκίας-ΗΠΑ. Ελπίζω στο άμεσο μέλλον, το Κογκρέσο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ, μετά το πνεύμα αλληλεγγύης που επιδείξαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα κατανοήσουν καλύτερα τη στρατηγική σημασία των σχέσεων μας και θα ενεργήσουν με τον τρόπο που απαιτεί ο κοινός μας αγώνας ενάντια στα κοινά μας προβλήματα».

Ο Τούρκος πρόεδρος τείνοντας πρώτος τη χείρα… βοηθείας, υπογραμμίζει ότι ο ίδιος θα είναι πάντοτε αρωγός στις δυσκολίες των ΗΠΑ, ενώ… εξαίρει το έργο του Ντόναλντ Τραμπ στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

«Παρακολουθώ με εκτίμηση την αποφασιστική προσπάθειά σας για τον έλεγχο της πανδημίας στις Η.Π.Α. και χαίρομαι πολύ που παρατηρώ ότι, χάρη στα μέτρα σας, η Αμερική έκανε τα πρώτα βήματα προς την επιστροφή στην κανονικότητα, επιτυγχάνοντας μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων».

ΤουρκίαΗΠΑΝτόναλντ ΤραμπΚορονοϊόςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν