Κόσμος|14.12.2018 12:20

La Repubblica «Η Μέι στις Βρυξέλλες πήρε μόνο ψίχουλα»

Newsroom

Το «Mission Impossible» της Τερέζα Μέι για το Brexit στην Ευρώπη έληξε για άλλη μια φορά με «ψίχουλα». Όπως αναφέρει η ιταλική La Republicca, στη Σύνοδο κορυφής, την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, η οποία διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ, η Ευρωπαϊκή Ένωση για άλλη μια φορά υπενθύμισε ότι η συμφωνία για το Brexit που επιτεύχθηκε με κόπο τον περασμένο μήνα, «δεν αλλάζει», όπως επιβεβαίωσε στο τέλος της συνόδου κορυφής ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Οι Βρετανοί δεν έχουν πολύ σαφείς ιδέες αυτή τη στιγμή» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Μια Φράση που σίγουρα δεν θα βοηθήσει τη Μέι να διασχίσει τη Μάγχη για να καθησυχάσει τις καρδιές των ευρωσκεπτικιστών ανταρτών, σημειώνει το δημοσίευμα

Η ΕΕ έκανε μόνο κάποια μικρή παραχώρηση, όπως αναμενόταν τις τελευταίες ημέρες: στην αιτιολογική έκθεση που επισυνάπτεται στη συμφωνία, η οποία αποτελείται από περισσότερες από 500 σελίδες, τονίζεται ότι το καθεστώς της μετα-Brexit εποχής της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά, θα θεωρηθεί «μόνο ως έσχατη λύση» και ως «προσωρινό μέτρο και για ένα μικρό χρονικό διάστημα», «μέχρι να επιλυθεί» το ιρλανδικό ζήτημα. Το αποτέλεσμα παραμένει βέβαια το ίδιο, επειδή το επίσημο κείμενο δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Επιπλέον, η πρόσθετη δήλωση δεν έχει νομική αξία, όπως είχε ζητήσει επανειλημμένα η Μέι. 

Πάντως, σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε και για τη Μέι και το μέλλον παραμένει συνεπώς ακόμα εξαιρετικά αβέβαιο, γράφει η ιταλική εφημερίδα. Η ΕΕ, χωρίς να θέλει να αλλάξει τη συμφωνία στο παραμικρό, προσπάθησε να δείξει κάποια κατανόηση στο Λονδίνο, αλλά τίποτα περισσότερο. Δύσκολο είναι πλέον οι συντηρητικοί αντάρτες -και όλοι οι άλλοι που αντιτίθενται στο σχέδιο για το Brexit της Μέι- τώρα ξαφνικά να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πίτερ Φόρστερ, ανταποκριτής στις Βρυξέλλες της Telegraph, μιας συντηρητικής εφημερίδα που είναι πολύ κοντά στους «αντάρτες», έγραψε ότι ο Μέι «πρακτικά έφαγε μια κλωτσιά». Η έκφραση είναι σκληρή, αλλά είναι σαφές ότι οι διαβεβαιώσεις που έδωσε η Ευρώπη στη Μέι, πιθανότατα δεν θα είναι αρκετή στην πατρίδα της. 

Η Τερέζα Μέι το βράδυ της Πέμπτης μίλησε στους 27 Ευρωπαίους ηγέτες για σχεδόν μια ώρα (πολύ περισσότερο από τα 10 λεπτά, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί) και εξήγησε ότι για να περάσει η συμφωνία για το Brexit στο βρετανικό Κοινοβούλιο έπρεπε κάτι να αλλάξει. Τέλικά, η Μέι έπαιξε και το χαρτί της απελπισίας και ζήτησε μια ημερομηνία έναρξης των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, κυρίως των εμπορικών, για να κατευνάσει τουλάχιστον κάπως τους αντάρτες. Ωστόσο, η Ευρώπη εξακολούθησε να είναι πολύ άκαμπτη. Τουλάχιστον η Μέι θα μπορέσει να επιστρέψει στο Λονδινο και να πει: «έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα». Αλλά ακόμα και αυτό, σχεδόν σίγουρα δεν θα είναι αρκετό για να αλλάξουν στάση οι ευρωσκεπτικιστές αντάρτες, εκτιμά η La Repubblica.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς πρότεινε μια άλλη έκτακτη σύνοδο κορυφής τον Ιανουάριο για να χορηγήσει η ΕΕ και άλλα ψίχουλα.

Bloomberg: Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν να ικανοποιήσουν τις βρετανικές θέσεις για τα ιρλανδικά σύνορα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν την περίπτωση να δώσουν στην Τερέζα Μέι αυτό που επιδιώκει, με την μορφή διακήρυξης με νομική ισχύ για τα ιρλανδικά σύνορα, ώστε να εγκριθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ανέφεραν δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο πρακτορείο Bloomberg.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής η Mέι απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους ομολόγους της να προχωρήσουν επειγόντως σε εκείνες τις πολιτικές και νομικές διαβεβαιώσεις που θα διασκεδάσουν τις ανησυχίες των Βρετανών βουλευτών. Συγκεκριμένα, η Mέι ζήτησε διαβεβαίωση ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί την χρήση του συνόρου, μια πολιτική συμφωνία επί της διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών, που θα προσαρτηθεί στο σχέδιο της υφιστάμενης συμφωνίας και πρόσθετες διευκρινίσεις για το σύνορο, οι οποίες θα έχουν νομική ισχύ.

Παρά την αρχική πρόθεση της ΕΕ, υπάρχουν ακόμη εμπόδια, αφού κάποιες χώρες διστάζουν να συμφωνήσουν. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να εκδώσουν μνημόνιο στο οποίο θα περιλαμβάνεται μια επιθυμητή ημερομηνία λήξης του συνόρου, ενώ θα αναλαμβάνεται η υποχρέωση να καταβάλει η Ένωση όλες τις δυνατές προσπάθειες για την επίτευξη ολοκληρωμένης εμπορικής συμφωνίας που θα αντικαταστήσει το ιρλανδικό σύνορο. Η Βρετανία θα έχει το δικαίωμα προσφυγής στη διαιτησία αν θεωρήσει ότι η υποχρέωση δεν εκπληρώνεται. Βρετανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι οι δύο πλευρές μπορούν άμεσα να επεξεργαστούν το σχετικό κείμενο, αναφέρει το Bloomberg.

Νάιτζελ Φάρατζ: Ανίκανη η Τερέζα Μέι

Η ανικανότητα της Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από τους ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη αποκάλυψε την πλήρη αποτυχία της βρετανικής διπλωματίας, δήλωσε ο πρώην ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ.

«Θεωρώ ότι αυτό που είδατε χθες το βράδυ ήταν η απόλυτη αποτυχία της βρετανικής διαπραγματευτικής θέσης να αποκαλύπτεται», δήλωσε ο ένθερμος υποστηρικτής του Brexit μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

BrexitΤερέζα ΜέιΒρυξέλλεςΣύνοδος Κορυφής