Κόσμος|30.04.2020 15:09

Κίνδυνος επανεμφάνισης του κορονοϊού το φθινόπωρο στην Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Ο κορονοϊός πιθανότατα θα εμφανιστεί πάλι το φθινόπωρο στην Τουρκία, πλήττοντας ακόμη περισσότερους ανθρώπους, δήλωσε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του τουρκικού υπουργείου Υγείας.

H καθηγήτρια Γεσίμ Τάσοβα, επικεφαλής του Τμήματος Μολυσματικών Ασθενειών και Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Τσουκούροβα, δήλωσε ότι τώρα στην Τουρκία παρατηρείται μείωση κρουσμάτων COVID-19 και πιθανότατα θα μειωθούν περαιτέρω τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, λόγω κυρίως της αύξησης της θερμοκρασίας και της υγρασίας.

«Ωστόσο, το σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ο μικροοργανισμός δεν θα εξαφανιστεί και θα επανέλθει μολύνοντας ακόμη περισσότερους ανθρώπους το φθινόπωρο», προειδοποίησε, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιστρέψει στην κανονικότητα μέχρι να αναπτυχθεί ένα ασφαλές εμβόλιο, το οποίο μπορεί να πάρει και δύο χρόνια. «Πρέπει να συνηθίσουμε στη ‘νέα κανονικότητα’», είπε.

45 άτομα προσβλήθηκαν από κορονοϊό σε κηδεία

Σαράντα πέντε άτομα στην Καππαδοκία προσβλήθηκαν από τον επικίνδυνο ιό μετά τη συμμετοχή τους σε κηδεία, όπου δεν τήρησαν την απόσταση ασφαλείας.

Το χωριό που τελέστηκε η κηδεία είχε τεθεί σε καραντίνα από τις 21 Απριλίου όταν 2 κάτοικοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, αλλά οι κάτοικοι μη υπακούοντας στους κανόνες απομόνωσης συμμετείχαν στην κηδεία και τελικά μολύνθηκαν.

Σύμφωνα με τα μέτρα του υπουργείου Εσωτερικών για τον κορονοϊό, μόνο οι συγγενείς πρώτου βαθμού επιτρέπεται να παρευρίσκονται στην κηδεία του αποθανόντος και απαλλάσσονται από την απαγόρευση κυκλοφορίας του Σαββατοκύριακου.

ΤουρκίαΚορονοϊός