Κόσμος|03.05.2020 14:11

Τουρκία: Τουλάχιστον 36.000 άτομα μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς

Μαρία Ζαχαράκη

Την ώρα που ο κορονοϊός δείχνει –σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- σημάδια ύφεσης στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω βίντεο επιχειρεί να επιδείξει τη συνεχή πρόοδο της χώρας του στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Με βίντεο που δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο οποίο ακούγεται η φωνή του, δείχνει εικόνες από την εξέλιξη της κατασκευής των δύο νοσοκομείων αναφοράς στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι «θα ολοκληρώσουμε σύντομα τα έργα και θα προσφέρουμε δύο πολύ σημαντικά νοσοκομεία στην Κωνσταντινούπολη».

Το πρώτο νοσοκομείο κατασκευάζεται στο παλιό διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ και το δεύτερο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Σαντζάκτεπε της ασιατικής Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να εξυπηρετήσουν ασθενείς κορονοϊού. Το καθένα θα διαθέτει από 1.000 κλίνες εντατικής θεραπείας και υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμα περίπου στα μέσα Μαΐου, όπως έχει υποσχεθεί ο Τούρκος πρόεδρος.

36 χιλιάδες ασυμπτωματικοί στην Τουρκία

Ούτε και στην Τουρκία πάντως τα νούμερα φαίνεται να αντικατοπτρίζουν την απόλυτη αλήθεια, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο Ατές Καρά, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του τουρκικού υπουργείου Υγείας, δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα «Χουριέτ» ότι σχεδόν 36.000 άτομα στην Τουρκία μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού.

«Περίπου 36.000 άτομα μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ συμπτώματα ή να μην αρρωστήσουν, αλλά μπορούν ακόμα να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους», ανέφερε ο Καρά, ο οποίος προειδοποίησε ότι πολλά από αυτά τα άτομα συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό.

Βέβαια, όπως επισήμανε, δεν είναι σαφές πόσο συμβάλλουν στην εξάπλωση της επιδημίας, ούτε είναι γνωστό πόσο καιρό αυτοί οι φορείς μπορεί να είναι μεταδοτικοί.

Μείωση αριθμού κρουσμάτων 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 124.375, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Υγείας.

Αν και πρόκειται για το υψηλότερο σύνολο κρουσμάτων εκτός δυτικής Ευρώπης και ΗΠΑ, ο αριθμός των θετικών στον ιό περιπτώσεων παρουσιάζει σημαντικά φθίνουσα πορεία τελευταία στην Τουρκία. Χθες η Τουρκία κατέγραψε μόλις 1.983 κρούσματα και 78 νέους θανάτους.

Συνολικά οι νεκροί κατά την 53η ημέρα της επιδημίας στην Τουρκία είναι 3.336, ενώ 58.259 άτομα έχουν αναρρώσει μέχρι στιγμής από τον κορονοϊό.

ΤουρκίαΚορονοϊός