Κόσμος|04.05.2020 17:13

Νέα μέθοδος ανίχνευσης υδρογονανθράκων από την Τουρκία στη Μεσόγειο

Μαρία Ζαχαράκη

Μία νέα «πρωτοποριακή» -όπως χαρακτηρίζεται- μέθοδος ανίχνευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε η Τουρκία, προκειμένου να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, με πολύ χαμηλότερο μόχθο και κόστος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σαμπάχ», με τίτλο «Οι Ελληνοκύπριοι θα στεναχωρηθούν πολύ από αυτή την είδηση! Νέα πρωτοποριακή μέθοδος», η Τουρκία, η οποία χάλασε τα σχέδια της Κύπρου και των συμμάχων της στην ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει τις γεωτρήσεις -κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στην ηπειρωτική Τουρκία, δοκιμάζοντας μία νέα πρωτοποριακή μέθοδο.

Ανάλυση ΤΡΗ

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, Ατίλα Καρατάς, «εξετάζοντας με βάση συγκεκριμένα κριτήρια τα υπόγεια ύδατα σε περιοχές που έχουμε επιλέξει, μπορούμε να καταλάβουμε αν υπάρχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο εκεί. Αντί να κατέβουμε υπόγεια και να πάρουμε δείγμα από εκεί για γεωχημική ανάλυση, εξετάζουμε τους υδάτινους πόρους παίρνοντας κάποια στοιχεία από το νερό που βγαίνει στην επιφάνεια της γης ή της θάλασσας και το αναλύουμε».

Η μέθοδος, που ονομάζεται ανάλυση ΤΡΗ (Total Petroleum Hydrocarbons), εφαρμόζεται ήδη στον τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής και βασίζεται αποκλειστικά στην ανάλυση των υδάτινων πόρων.

Όπως εξηγεί ο Τούρκος καθηγητής, με τη μέθοδο αυτή εξετάζεται πόσο πετρέλαιο/φυσικό αέριο ή πόσα παράγωγα πετρελαίου/υδρογονανθράκων εμπεριέχονται στο νερό που βγαίνει στην επιφάνεια της γης ή της θάλασσας, πριν αυτό εξατμιστεί στη φύση.

Το νερό, δηλαδή, που βγαίνει από το βουνό ή από τα υπόγεια ύδατα στην επιφάνεια της γης, μέσα από ρωγμές και δεν έχει ακόμη χλωριωθεί, μπορεί να αποτελέσει σημαντική «πηγή» γνώσης για το τί υπάρχει στο υπέδαφος.

Τη μέθοδο υποστηρίζουν οικονομικά το πανεπιστήμιο του Μαρμαρά και το Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης κι έχουν ήδη ληφθεί περίπου 25-30 δείγματα από διάφορες περιοχές της Τουρκίας κι έχουν σταλεί σε 3 διαφορετικά εργαστήρια με διεθνή διαπίστευση για να αναλυθούν.  Δείγματα έχουν ληφθεί από το Καραμπουρούν και το Σεφερίχισάρ της Σμύρνης, το Ουλουντάγ της Προύσας, το Μπεϊπαζαρί της Άγκυρας, το Τσαμαρντί της Νίγδης και το Γκιούλσεχίρ της Καππαδοκίας. «Παίρνουμε αυτό το νερό από εκεί και μετράμε την περιεκτικότητά του σε υδρογονάνθρακες. Οι περιοχές που μελετώνται έχουν συνήθως ένα υπέδαφος βάθους 20-30 ή ακόμη και 50 χιλιομέτρων», λένε οι ερευνητές.

Μείωση 50% του κόστος έρευνας

Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες δοκιμές που έγιναν, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το φυσικό νερό περιέχει πολύ υψηλό επίπεδο «ώριμων» υδρογονανθράκων, που σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα το υπέδαφος της Τουρκίας να «κρύβει» μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, διατείνονται οι ερευνητές, οι οποίοι υπολογίζουν μάλιστα ότι η Τουρκία μπορεί να εξορύξει μόνο από την ανατ. Μεσόγειο (από τις περιοχές που η ίδια έχει ορίσει βέβαια ως δική της ΑΟΖ) 1.7 δις. βαρέλια πετρελαίου και 3,5 τρις. κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου.

«Το μόνο που μένει είναι το κράτος να προχωρήσει σε γεωτρήσεις», δηλώνει ο καθηγητής Γεωλογίας, Αντίλ Οζντεμίρ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η νέα αυτή μέθοδος θα μειώσει όχι μόνο στο 50% το κόστος της έρευνας για την Τουρκία, αλλά παράλληλα θα αυξήσει και στο 100% την αξιοπιστία των ερευνών. 

φυσικό αέριοΤουρκίαπετρέλαιοΑνατολική Μεσόγειος