Κόσμος|14.12.2018 17:25

Έρευνα: Πώς θεραπεύει το Διαδίκτυο τη βαριά κατάθλιψη

Newsroom

Έρευνα από ψυχολόγους κατέδειξε ότι μία θεραπεία βασισμένη πάνω στο διαδίκτυο μπορεί να μειώσει πολύ αποτελεσματικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης τα οποία συνήθως αντιμετωπίζονται μέσα από την παραδοσιακή θεραπεία.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Ακαδημαϊκό έντυπο Journal of Medical Internet Research, ερευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα που έχουν διαδικτυακές πλατφόρμες και οι οποίες αξιοποιούν online συμπεριφορικές θεραπείες με στόχο την αλλαγή των μοτίβων σκέψης και συμπεριφοράς, ούτως ώστε να εξαλείψουν τα αποτελέσματα της βαριάς κατάθλιψης.

Αυτή είναι η πρώτη έρευνα, η οποία δεν εξετάζει μόνο την αποτελεσματικότητα των διαδικτυακών θεραπειών και ψυχολογικών παθήσεων αλλά εμβαθύνει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Lorenzo Lorenzo-Luaces  του πανεπιστημίου της Indiana, «πριν από αυτή την έρευνα, προηγούμενες μελέτες επικεντρώνονταν σε περιπτώσεις ελαφριάς κατάθλιψης, η σε άτομα που είχαν απλώς προβλήματα ψυχολογικής υγείας και ο κίνδυνος αυτοκτονίας ήταν χαμηλός. Προς έκπληξή μου διαπίστωσα ότι τέτοιου είδους εφαρμογές μπορεί να βοηθήσουν πάρα πολλούς ανθρώπους».

Οι σημερινές δομές κοινωνικής πρόνοιας αλλά και οι προκαταλήψεις στον ιστό της κοινωνίας δεν επιτρέπουν την πρόσβαση. Σε τέτοιου είδους υπηρεσίες για πολλούς ανθρώπους η ύπαρξη διαδικτυακών υπηρεσιών περίθαλψης είναι δεδομένο ότι θα βοηθήσουν πολλούς πάσχοντες. 

κατάθλιψη