Κόσμος|05.05.2020 17:04

Ημέρα νίκης των λαών: Συγκλονιστικό έγχρωμο βίντεο από την πρώτη παρέλαση το 1945

Newsroom

Στις 9 Μαΐου συμπληρώνονται 75 χρόνια από την «ημέρα της νίκης των λαών» που σημειώθηκε το 1945. Πρόκειται για τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων κατά του φασισμού και κυρίως κατά των ναζιστικών δυνάμεων.  Ο Θανάσης Αυγερινός, ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους στη Μόσχα, στην εκπομπή του Open TV, «Open Ελλάδα» παρουσίασε ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο με έγχρωμο οπτικοακουστικό υλικό με πλάνα της παρέλασης της νίκης που έγινε στις 10 Ιουνίου το 1945, έναν μήνα μετά τη λήξη του πολέμου.

Ο πόλεμος τελείωσε με τη συνθηκολόγηση των Γερμανών αργά το βράδυ της 8ης Μαΐου. Σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό, στη Μόσχα ήταν ήδη 9 Μαΐου για αυτό και οι Ρώσοι γιορτάζουν στις 9 Μαΐου την επέτειο. Προφανώς δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάποιους πανηγυρικούς εορτασμούς νωρίτερα, για αυτό και η εντολή που δόθηκε ήταν στο διάστημα ενός μήνα να προετοιμαστεί αυτή η πρώτη παρέλαση της νίκης που έγινε ακριβώς έναν μήνα αργότερα, τη 10η Ιουνίου. Όλες οι επόμενες παρελάσεις γίνονται και γιορτάζονται κανονικά ανήμερα της 9ης Μαΐου.

Η πρώτη παρέλαση αποτελεί μια ιστορική στιγμή, καθώς συμμετείχαν βετεράνοι του πολέμου, άνθρωποι που γύρισαν απευθείας από τα μέτωπα. Η παρέλαση καλύφθηκε από 100 οπερατέρ και φωτογράφους, ενώ όπως αναφέρεται συμμετείχαν συνολικά 35.000 στρατιώτες. Ήταν εκεί όλα τα «πρώτα ονόματα». Ο Πολωνός στρατηγός Ροκοσόφσκι αναφέρει στον στρατάρχη Ζούκοφ και εκείνος με τη σειρά του ανέφερε στον αρχιστράτηγο της εποχής και γενικό γραμματέα του κόμματος, τον Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος είναι στο Μαυσωλείο του Λένιν, μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία και μπροστά στο Μαυσωλείο οι Σοβιετικοί στρατιώτες πετάνε τα ταπεινωμένα ναζιστικά λάβαρα και τα λάφυρα του πολέμου - η πιο δυνατή στιγμή της παρέλασης.

Ο πρόεδρος Πούτιν εξηγεί γιατί αγάπησε αυτή τη λαϊκή πρωτοβουλία που ονομάζεται «Αθάνατο Σύνταγμα» και είναι οι άνθρωποι που βγαίνουν στις πλατείες κρατώντας τις φωτογραφίες των συγγενών τους. Σε απόσπασμα από τοποθέτηση του Ρώσου προέδρου για την παρέλαση, με ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση ο Πούτιν αναφέρει γιατί η παρέλαση αποτελεί κομμάτι της οικογενειακής ιστορίας του και εξηγεί ότι ο πατέρας του, ο οποίος πολέμησε τότε, θα έπρεπε κανονικά να είναι στην παρέλαση. Ομως, καθώς υπήρχαν αυστηρές προδιαγραφές και όλα τα μέλη της παρέλασης θα έπρεπε να είναι αρτιμελή, ηλικίας κάτω των 30 ετών και να έχουν ύψος άνω του 1.76., ο πατέρας του Ρώσου προέδρου είχε τραυματιστεί στον πόλεμο, κούτσαινε μέχρι το τέλος της ζωής του κι επομένως δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει. 

Το OPEN TV, σε καθημερινή βάση, από τις 4 έως και την 9η Μαϊου, θα φιλοξενεί ρεπορτάζ, ιστορικές αναδρομές και μαρτυρίες ανθρώπων που θα περιγράφουν τη βαναυσότητα του ναζισμού, τιμώντας έτσι την ιστορική ημερομηνία της 9ης Μαϊου του 1945. Τα συγκεκριμένα ρεπορτάζ με τα αποκλειστικά βίντεο του OPEN TV, θα δημοσιεύονται κάθε μέρα στο ethnos.gr.

Δείτε το συγκλονιστικό ρεπορτάζ του Θανάση Αυγερινού:

ΝαζίπαρέλασηΡωσίαναζισμός