Κόσμος|14.12.2018 17:22

Μπλερ: Οι Ευρωπαίοι να προετοιμαστούν για νέο δημοψήφισμα για Brexit

Newsroom

Ο Τόνι Μπλερ παραχώρησε συνέντευξη στο Euronews και είπε ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμαστούν για ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit». Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας σημειώνει ότι είναι πιθανότερη η διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος από την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. 

Σύμφωνα με τον Τόνι Μπλερ η «μεγαλύτερη ανησυχία» είναι η «αποτυχημένη» συμφωνία της Τερέζα Μέι να εγκριθεί από τους Βρετανούς βουλευτές.    

«Όμως αν αυτό δε συμβεί είναι πιο πιθανό ένα νέο δημοψήφισμα παρά η αποχώρηση χωρίς συμφωνία» προσθέτει. Παράλληλα ανέφερε ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο υπέρ ενός Brexit χωρίς συμφωνία.    

«Αυτό που μου έλεγαν οι ηγέτες όταν ξεκίνησα πριν ένα χρόνο αυτή τη συζήτηση ήταν πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέο δημοψήφισμα», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας, ότι «το τελευταίο δίμηνο το κλίμα έχει αλλάξει. Πλέον οι άνθρωποι αναρωτιούνται αν αυτό μπορεί να συμβεί».    

«Πρέπει να πείσω τους Ευρωπαίους ηγέτες να πάνε στο επόμενο στάδιο, δηλαδή να συνειδητοποιήσουν την πιθανότητα νέου δημοψηφίσματος και να προετοιμαστούν για αυτό» σχολίασε ακόμα.

«Ένας σημαντικός παράγοντας για να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα είναι αν η Ευρώπη είναι έτοιμη να δεχθεί τις ανησυχίες που υπάρχουν για τη μετανάστευση, που δεν είναι μόνο βρετανικές αλλά πανευρωπαϊκές. Νομίζω μια σωστή συμφωνία θα αποδέχεται την ελευθερία κίνησης των ανθρώπων στην Ευρώπη με δίκαιο τρόπο», κατέληξε ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός.

BrexitΤόνι Μπλερ