Κόσμος|05.05.2020 19:18

«Πατέρας» Γαλάζιας Πατρίδας: Η ανατ. Μεσόγειος δεν είναι αρκετή για την Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Ούτε η Μεσόγειος είναι αρκετή για την Τουρκία, υποστηρίζει ο εμπνευστής του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, ναύαρχος εν αποστρατεία, Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη» ανοιχτά της Λιβύης, υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα σχέδιο της Ευρώπης και της Ελλάδας, προκειμένου να παρεμποδίσουν την Τουρκία από το δυτικό άκρο της ανατολικής Μεσογείου.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εθνικιστική εφημερίδα «Αϊντινλίκ», ο Τούρκος απόστρατος αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, καταφέρεται με όρους υποτιμητικούς για την Ελλάδα, λέγοντας ότι «η Ε.Ε. βλέπει τόσο μικρούς τους Έλληνες που χρησιμοποίησαν τη ελληνική λέξη ‘Ειρήνη’ για την επιχείρηση, για να χαϊδέψουν με τόσο μικρά πράγματα τα αυτιά τους. Αλλά το όνομα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Γνωρίζουμε ότι η Γαλλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ είχαν πάει το 2011 στη Λιβύη για να την κατασπαράξουν σαν θηρία. Τώρα χωρίς καμία ντροπή ονομάζουν την επιχείρηση ‘ειρηνική’. Πώς είναι δυνατό να μας πείσουν φυσικά».

Ο Τούρκος απόστρατος υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. επιδιώκουν μέσω των ελληνικών προκλήσεων να στριμώξουν την Τουρκία στην περιοχή και να την αποπροσανατολίσουν (false flag).

«Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που βλέπω. Άλλωστε οι σχέσεις μας με την ΕΕ δεν είναι και οι καλύτερες. Μια τέτοια κατάσταση η Ελλάδα θα την εκμεταλλευτεί», ισχυρίστηκε ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη με την επιχείρηση «Ειρήνη» προσπαθεί να εμποδίσει τη δημιουργία ενός τουρκικού γεωπολιτικού άξονα στο δυτικό άκρο της ανατολικής Μεσογείου, αλλά η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει ακόμη πιο πέρα στη Μεσόγειο για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

«Η Μεσόγειος δεν είναι αρκετή για μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Τουρκία. Η Τουρκία πλέον πρέπει να βγει εκτός των συνόρων της Γαλάζιας Πατρίδας. Δεν κάνω λόγο για μία επεκτατική πολιτική. Η Τουρκία πρέπει να το πράξει μόνο και μόνο για να προστατεύσει τα συμφέροντά της σε εδάφη πιο μακρινά», υποστήριξε ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας.

ΤουρκίαΓαλάζια ΠατρίδαΑνατολική Μεσόγειος