Κόσμος|06.05.2020 14:54

Ιταλία: 376 αφεντικά της μαφίας σε κατ' οίκον περιορισμό - Αντιδρούν οικογένειες θυμάτων

Newsroom

Τριγμούς στα θεμέλια της ιταλικής κυβέρνησης η απόφαση να αποφυλακιστούν περισσότερα από 300 αφεντικά της ιταλικής μαφίας και να τεθούν σε κατ' οίκον περιορισμό λόγω κορονοϊού. Το δημοσίευμα της «Repubblica» αναφέρει πως τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, 376 μαφιόζοι βγήκαν από την φυλακή για λόγους ασφαλείας και προστασίας τους από την φονική πανδημία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, είναι αντίθετος μ' αυτή την κίνηση και σύμφωνα με το ίδιο μέσο, είναι αποφασισμένος να «στείλω όλα τα αφεντικά πίσω στη φυλακή» κι έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για «νονούς» και μέλη του οργανωμένου εγκλήματος που βρίσκονταν οι περισσότεροι στις φυλακές του Μιλάνου, της Νάπολης και του Παλέρμο της Σικελίας. Το βάρος πέφτει πλέον στις τοπικές εισαγγελικές κι αστυνομικές Αρχές, που καλούνται να ελέγχουν όλο το 24ωρο, αν οι μαφιόζοι είναι... καλά παιδιά και τηρούν τον κατ' οίκον περιορισμό. Ο πλήρης κατάλογος των αποφυλακισθέντων κοινοποιήθηκε πρόσφατα στην ειδική επιτροπή του ιταλικού κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της μαφίας.

Oι οικογένειες των θυμάτων της Κόζα Νόστρα και της μαφίας της Νάπολης με ανακοίνωσή τους εξέφρασαν την πικρία και την αγανάκτησή τους, για την απόφαση μετατροπής της κράτησης εντός σωφρονιστικού ιδρύματος, σε κατ΄οίκον περιορισμό. «Η κίνηση αυτή ανοίγει και πάλι τις πληγές μας», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Υστερα από τον σάλο, παραιτήθηκε ο διευθυντής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων του ιταλικού υπουργείου Δικαιοσύνης Φραντσέσκο Μπασεντίνι, ο οποίος, μετά την αντίδραση του Τύπου και της αντιπολίτευσης, δεν είχε άλλη επιλογή. Ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Αλφόνσο Μποναφέντε δήλωσε ότι δεν πρόκειται για πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Κόντε και ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για την κίνηση αυτή, ενώ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κορονοϊόςαποφυλάκισηκατ' οίκον περιορισμόςΚόζα Νόστραμαφία