Κόσμος|06.05.2020 17:27

Ημέρα νίκης των λαών: Το δυνατό μήνυμα του Γκουτέρες και οι 26 εκατ. νεκροί της Σοβιετικής Ενωσης

Newsroom

Στις 9 Μαΐου συμπληρώνονται 75 χρόνια από την «ημέρα της νίκης των λαών» που σημειώθηκε το 1945. Πρόκειται για τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων κατά του φασισμού και κυρίως κατά των ναζιστικών δυνάμεων.  Ο Θανάσης Αυγερινός, ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους στη Μόσχα, μιλώντας στην εκπομπή «Open Ελλάδα» αναφέρθηκε σε μία δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος μίλησε σε αφιέρωμα της ρωσικής τηλεόρασης και του πρακτορείου Tass. 

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους τη συγκεκριμένη συνέντευξη πήρε ο πολύ γνωστός φιλέλληνας δημοσιογράφος Μιχαήλ Κούζμαν που είναι και διευθυντής του πρακτορείου Tass. «Γιορτάζουμε την 75η επέτειο της Νίκης και τα 75 χρόνια του ΟΗΕ. Αυτή καθεαυτή η δημιουργία του Οργανισμού κατέστη δυνατή χάρη στη Νίκη. Αν δεν υπήρχε η Νίκη δεν θα υπήρχε ο ΟΗΕ. Σκοπεύουμε να οργανώσουμε μία εορταστική συνεδρίαση. Αυτή θα διοργανωθεί από τη Γενική Συνέλευση με συμμετοχή όλων των μελών της. Ελπίζουμε ότι τα κράτη - μέλη θα εγκρίνουν τη Διακήρυξη, όπου θα καταγράφεται η άποψη του ΟΗΕ για τη Νίκη επί του ναζισμού και το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου» τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες. 

Στο ίδιο αφιέρωμα, υπάρχει αναφορά σε μία πρόταση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με βάση την οποία εντός του 2020 θα πρέπει να υπάρξει συνάντηση των μόνιμων μελών του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, έτσι ώστε να συζητηθεί ξανά η θέση και ο ρόλος του ΟΗΕ στο διεθνές σύστημα, με αφορμή τα 75 χρόνια από την ίδρυσή του. Στο μεταξύ οι Ρώσοι επιμένουν όσον αφορά την διεξαγωγή της στρατιωτικής παρέλασης που γίνεται κάθε χρόνο στην «Κόκκινη Πλατεία». Μάλιστα στο σχεδιασμό τους είναι αυτή να διεξαχθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου ενώ επιθυμούν να υπάρξει διεθνής εκπροσώπηση.

Η Σοβιετική Ένωση πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα

Σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό «καμιά φορά ξεχνάμε στην Ελλάδα πόσο σημασία έχει ο ΟΗΕ, παρά τις αδυναμίες του και παρά το γεγονός ότι δεν παρεμβαίνει όσο θα θέλαμε σε όλα τα διεθνή ζητήματα. Είναι δυνατό το μήνυμα που στέλνει ο γ.γ του ΟΗΕ καθώς χάρη σε αυτόν και σε κάποιους άλλους δεν έχουμε Παγκόσμιο Πόλεμο όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης, καμιά φορά ξεχνάμε ότι σε αυτό τον πόλεμο υπήρξαν πάρα πολλά θύματα. Σαφώς τη νίκη την πέτυχαν οι Σύμμαχοι, αλλά η Σοβιετική Ένωση πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα ενώ οι ιστορικοί δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν πόσες δεκάδες εκατομμύρια Σοβιετικοί πολίτες θυσιάστηκαν. Η μέτρηση έχει σταματήσει περίπου στα 26 εκατ. Όμως, πολλοί εκτιμούν ότι τα θύματα ήταν πολλά περισσότερα».

Δείτε το ρεπορτάζ του Θανάση Αυγερινού στο OPEN TV:

ναζισμόςΡωσίαΝαζίΓερμανίαΒ' Παγκόσμιος Πόλεμος