Κόσμος|07.05.2020 17:48

Ημέρα νίκης των λαών: Οι Έλληνες της Ρωσίας κρατούν φωτογραφίες των προγόνων τους από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Newsroom

Το Σάββατο, 9 Μαΐου, συμπληρώνονται 75 χρόνια από την «ημέρα της νίκης των λαών» που σημειώθηκε το 1945. Πρόκειται για τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων κατά του φασισμού και κυρίως κατά των ναζιστικών δυνάμεων. 

Ο Θανάσης Αυγερινός, ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους στη Μόσχα, στην εκπομπή του Open TV, «Open Ελλάδα» αναφέρθηκε στον μεγάλο Ρώσο ηθοποιό Βασίλι Λαναβόι, ο οποίος έχει πρωταγωνιστήσει σε πολεμικούς ρόλους και ηγείται του «Αθάνατου Συντάγματος».

O Λαναβόι είναι πασίγνωστος σε όλη την πρώην Σοβιετική Ένωση και φυσικά τη Ρωσία και μάλλον ο κορυφαίος εν ζωή Ρώσος ηθοποιός -86 ετών σήμερα- και έχει συμμετάσχει σε πολλά προγράμματα που έχουν σχέση με τον Ελληνισμό και την ομογένεια στη Ρωσία. Ο ηθοποιός, σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό, δεν παρέλειψε και αυτή τη φορά να συγχαρεί τους συμπατριώτες του, δηλαδή εκείνους τους Έλληνες που ζουν στη Ρωσία και τις γειτονικές της χώρες, με ένα μήνυμα που απηύθυνε στην ιστοσελίδα των Ελλήνων της Ρωσίας, η οποία έχει ξεκινήσει και συμμετέχει στην προσπάθεια να θυμηθεί η ανθρωπότητα τα 75 χρόνια από την «ημέρα της νίκης των λαών» που γιορτάζονται με περίεργο τρόπο λόγω κορονοϊού.

O Ρώσος ηθοποιός, στο μήνυμά του, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι Έλληνες της Ρωσίας δικαιωματικά κρατούν τις φωτογραφίες των προγόνων τους που πολέμησαν με ανδρεία σε όλα τα μέτωπα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Και είμαι ευτυχής που το κίνημα "Αθάνατο Σύνταγμα" συμβάλλει στο να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η μνήμη για το ηρωικό μας παρελθόν, να μεταβιβάσει τη σκυτάλη στις μελλοντικές γενιές, να διαπαιδαγωγήσει τη νεολαία στο πνεύμα της αυτοθυσίας και του πατριωτισμού. Χρόνια πολλά αγαπητά μου αδέρφια, συγχαρητήρια για τη γιορτή Ιβάν Σαββίδη. Δικός σας, Βασίλι Λαναβόι».

Σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό, ο γνωστός στην ομογένεια σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης, επιμελείται του αφιερώματος που γίνεται στην ιστοσελίδα των Ελλήνων της Ρωσίας. Ο σκηνοθέτης, ο οποίος ζει σήμερα στο Καζακστάν, έστειλε το δικό του μήνυμα και αναφέρθηκε στους δικούς του χαμένους συγγενείς. «Πολλοί Έλληνες πολέμησαν στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Και οι δικοί μου συγγενείς, ο παππούς μου Χαράλαμπος, ο αδελφός του Νικόλαος, ο ανιψιός του Γεώργιος. Έφυγαν όλοι τους εθελοντές για το μέτωπο. Γύρισε από το μέτωπο μόνο ο Χαράλαμπος. Της μητέρας μου ο πατέρας ήταν Ρώσος και η μάνα Ελληνίδα. Ο Ρώσος παππούς μου σφυρηλατούσε τη Νίκη στα μετόπισθεν, εργαζόταν σε πολεμικό εργοστάσιο και κατασκεύαζε τορπίλες», αναφέρει ο σκηνοθέτης.

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Open TV:

ΝαζίναζισμόςΡωσία