Κόσμος|10.05.2020 23:22

Χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό από σήμερα στην Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Σήμερα 11 Μαΐου αρχίζει στην Τουρκία η χαλάρωση των μέτρων του κορονοϊού. Τις πόρτες τους ανοίγουν πρώτα τα χιλιάδες εμπορικά κέντρα και τα κομμωτήρια/κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής, με την προϋπόθεση ότι πωλητές και πελάτες θα φορούν μάσκες, θα θερμομετρούνται κατά την είσοδο στα καταστήματα και θα τηρούν τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση.

Το ιστορικό μεγάλο παζάρι της Κωνσταντινούπολης θα ανοίξει την 1η Ιουνίου.

Την Κυριακή 10 Μαΐου επετράπη για πρώτη φορά μετά από 1,5 μήνα η έξοδος για 4 ώρες σε περίπου 7 εκατομμύρια ηλικιωμένους άνω των 65 ετών σε όλη τη χώρα, ενώ η «επίσημη πρώτη» για τα παιδιά έως 14 ετών θα είναι η 15η Μαΐου και για τους νέους 15-20 ετών η 17η Μαΐου αντίστοιχα.

Ένας 83χρονος μάλιστα στη Σμύρνη χρησιμοποίησε το 4ωρο της «άδειας εξόδου» του για να δουλέψει. Άνοιξε το κασελάκι του και περίμενε πελάτες για να τους γυαλίσει τα παπούτσια και να βγάλει κάποια χρήματα. Τέτοια η ανάγκη του…

Η επόμενη άρση των απαγορεύσεων αφορά στα αεροπορικά ταξίδια. Οι Τουρκικές Αερογραμμές θα ξεκινήσουν τις πτήσεις τους στο εσωτερικό και το εξωτερικό στις 28 Μαΐου, αν και θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένες στην αρχή, περίπου 300 πτήσεις την εβδομάδα, όταν την ημέρα -προ κορονοϊού- οι πτήσεις έφταναν τις 1000.

Τα γυμναστήρια και οι άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος Μαΐου, ενώ τα εστιατόρια θα ανοίξουν σε δεύτερη φάση έως τα μέσα Ιουνίου με μειωμένη χωρητικότητα και υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.

Την 1η Ιουνίου ξεκινούν τα μαθήματα στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές για την εισαγωγή στα λύκεια θα δώσουν εξετάσεις στις 20 Ιουνίου και για τα πανεπιστήμια στις 27-28 Ιουνίου.

Οι οδοντίατροι θα ανοίξουν τα ιατρεία τους την 1η Σεπτεμβρίου.

Η Τουρκία πρόκειται να άρει τους περιορισμούς για τον κορονοϊό σε 4 φάσεις.

Η πρώτη φάση είναι μεταξύ 11-27 Μαΐου, η 2η φάση μεταξύ 27 Μαΐου - 31 Αυγούστου, η 3η φάση μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου-31 Δεκεμβρίου και η 4η φάση θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2021, οπότε αναμένεται να έχει βρεθεί το εμβόλιο για το COVID-19 και να εφαρμόσει νέα μέτρα.

Τουρκίαάρση μέτρωνΚορονοϊός