Κόσμος|15.12.2018 11:02

Τίποτα δεν σταματά τα Κίτρινα Γιλέκα

Newsroom

Τα Κίτρινα Γιλέκα επιστρέφουν στο Παρίσι για την πέμπτη διαδήλωσή τους και ο Μακρόν νιώθει ήδη τους κραδασμούς στον προεδρικό του θώκο. Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στο Παρίσι και σε πολλές γαλλικές πόλεις.

Δεκάδες χιλιάδες χωροφύλακες θα βρίσκονται στους δρόμους, σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ μόνο στο Παρίσι 8.000 αστυνομικοί θα είναι επί ποδός, ενώ 16 τεθωρακισμένα θα περιφρουρούν τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας. 

Παρά την έκκληση του Εμανουέλ Μακρόν να ματαιωθούν οι κινητοποιήσεις, επειδή η Γαλλία «χρειάζεται ηρεμία» για να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, οι διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να κατέβουν και αυτό το Σάββατο στους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τις πολιτικές λιτότητας της γαλλικής κυβέρνησης. 

Την μαχητικότητά τους δεν φαίνεται να κάμπτουν ούτε οι ανακοινώσεις που έγιναν τη Δευτέρα από τον Μακρόν -κυρίως την αύξηση των 100 ευρώ τον μήνα για τον κατώτατο μισθό - ούτε οι εκκλήσεις για «αναστολή» της κινητοποίησης στο πλαίσιο της τρομοκρατικής απειλής που έχει αναβιώσει μετά την επίθεση στο Στρασβούργο την περασμένη Τρίτη.

T

«Είναι ακριβώς η στιγμή που δεν πρέπει να σταματήσουμε. Οφείλουμε να συνεχίσουμε», δήλωσε εχθές ένας από τους επικεφαλής του κινήματος, ο Ερίκ Ντρουέ, σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook, επισημαίνοντας ότι ο Μακρόν έχει ξεκινήσει να κάνει υποχωρήσεις, πράγμα ασυνήθιστο για αυτόν, οπότε δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ο αγώνας. Πολλά μέλη των Κίτρινων Γιλέκων πιστεύουν επίσης ότι, επειδή σκοτώθηκε ο τρομοκράτης, πλέον δεν υφίσταται η απειλή νέας επίθεσης που θα μπορούσε δυνητικά να τους κρατήσει στα σπίτια τους.

κίτρινα γιλέκα