Κόσμος|11.05.2020 14:52

E.E. – Τουρισμός: Επιχείρηση «Διάσωση καλοκαιρινής περιόδου»

Μαρία Ψαρά

Οι απελπισμένοι πολίτες της Ε.Ε. αναμένουν εναγωνίως το πρόγραμμα διάσωσης των θερινών διακοπών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αναμένεται την Τετάρτη, και το οποίο θα περιλαμβάνει τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τον τομέα του τουρισμού, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Εκτός από προτάσεις για μέτρα ασφαλείας όσον αφορά τη μεταφορά επιβατών και διαμονής σε καταλύματα, το εν λόγω σχέδιο διάσωσης πρόκειται να αντιμετωπίσει την «κρίση ρευστότητας» στον τομέα (ιδίως των αεροπορικών εταιρειών), περιλαμβάνοντας συστάσεις σχετικά με τη διάθεση κουπονιών σε επιβάτες, των οποίων οι πτήσεις ακυρώνονται.

Σύμφωνα με δηλώσεις Eυρωπαίων αξιωματούχων στο Playbook του κοινοτικού μέσου Politico, στόχος είναι προσφέρουν στους επιβάτες μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, την οποία δεν θα μπορούν να απορρίψουν, ήτοι την προσφορά κουπονιού. Ωστόσο, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, επιβάτες που θα επιμένουν στην επιστροφή χρημάτων, θα μπορέσουν και να τα λάβουν.

Όσον αφορά τις διμερείς συμφωνίες μεταξύ κρατών για την επαναλειτουργία πτήσεων, η Ε.Ε. θα προσπαθήσει να διασφαλίσει τη δυνατότητα όλων των πολιτών να ταξιδεύουν και όχι μόνο να έχουν τη δυνατότητα αυτή επιβάτες, των οποίων οι κυβερνήσεις συνάπτουν διμερείς συμφωνίες. «Αν μπορεί κανείς να ταξιδέψει από τη Μαδρίτη στη Μαγιόρκα, θα πρέπει επίσης να μπορεί να ταξιδέψει και από το Μόναχο… Όλοι θα πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση. Ζούμε σε μια Ευρώπη. Οι διμερείς τουριστικές συμφωνίες, όπως αυτές που συζητούνται μεταξύ Γερμανίας και Κροατίας, δεν θα πρέπει επομένως να επιτραπούν», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Playbook, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković.

Αναφορικά, τέλος, με τα σύνορα των χωρών, σημειώνεται ότι, προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου όλα τα σύνορα εντός της ΕΕ, θα πρέπει να διατηρηθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ κλειστά για τους μη Ευρωπαίους μέχρι περαιτέρω ειδοποίηση, πιθανώς έως ότου ανακαλυφθεί το εμβόλιο.

Ευρωπαϊκή ΕπιτροπήPoliticoκαλοκαίριδιακοπές