Κόσμος|13.05.2020 14:44

Πότε ανοίγουν τα σύνορά τους Ισπανία και Γερμανία - Χαλαρώνουν τα μέτρα

Newsroom

Οι ισπανικές αρχές σχεδιάζουν να κρατήσουν τα σύνορα της χώρας κλειστά για τους περισσότερους ταξιδιώτες από το εξωτερικό μέχρι τον Ιούλιο, δήλωσαν την Τετάρτη 13/5 στο Reuters δύο πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τα χερσαία σύνορα με την Γαλλία και την Πορτογαλία είναι κλειστά από τα μέσα Μαρτίου που κηρύχθηκε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της πανδημίας, γεγονός που σχεδόν έχει ακινητοποιήσει την οικονομία και έχει πλήξει σφοδρά τον τουρισμό, έναν από τους σημαντικότερους τομείς της βιομηχανίας της.

Η χώρα έχει αρχίσει να χαλαρώνει το lockdown για τους κατοίκους της καθώς φαίνεται να τίθεται υπό έλεγχο η πανδημία και έχει αποφασίσει να επιβάλλει καραντίνα δύο εβδομάδων για τους ξένους ταξιδιώτες, ουσιαστικά κλείνοντας τα σύνορα από αέρος και θαλάσσης, για να αποφύγει την εισαγωγή του ιού από τρίτες χώρες.

Η καραντίνα αναμένεται να λήξει στις 24 Μαΐου, όταν θα λήξει και η κατάσταση συναγερμού, αλλά με πιθανότητα παράτασης και των δύο. Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμοί στα ταξίδια είναι πιθανόν να παραμείνουν σε ισχύ πολύ μετά τις 24 Μαΐου ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικός είναι ο τομέας του τουρισμού για την ισπανική οικονομία, είπαν οι πηγές στο Reuters. «Όταν φθάσουμε στη νέα κανονικότητα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σύνορα με τις χώρες του Σένγκεν, μιλάμε για άνοιγμα προς αυτές τις χώρες στις αρχές Ιουλίου», είπε μια από τις πηγές.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο ημερήσιος απολογισμός των νεκρών από την covid-19 στην Ισπανία αυξήθηκε λίγο από την Τρίτη 12/5 - 184 νεκροί από 176 - όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Συνολικά από την νόσο έχουν χάσει στην Ισπανία τη ζωή τους 27.104 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σήμερα ελάχιστα, από τα 228.030 που ήταν χθες σε 228.691.

Γερμανία: Άνοιγμα των γερμανικών συνόρων από τις 15 Ιουνίου

Στην άρση των συνοριακών ελέγχων στο μεγαλύτερο μήκος των γερμανικών συνόρων από τις 15 Ιουνίου - εφόσον η κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού εξελίσσεται ομαλά - στοχεύει η γερμανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε την Τετάρτη 13/5 ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Ήδη, από το Σάββατο 16 Μαΐου χαλαρώνουν οι συνοριακοί έλεγχοι στα μεθοριακά περάσματα από τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία, καθώς θα εφαρμόζονται επιλεκτικά και όχι συστηματικά. «Θέλουμε την ελεύθερη μετακίνηση από τα μέσα Ιουνίου», δήλωσε πριν από λίγο ο κ. Ζεεχόφερ και επισήμανε ότι μεθαύριο αίρονται και οι έλεγχοι στα σύνορα με το Λουξεμβούργο.

Σε ό,τι αφορά στα σύνορα ειδικά με την Ιταλία, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να ανοίξουν, ενώ επισήμανε και ότι σε μεγάλο τμήμα της γαλλικής πλευράς των γερμανογαλλικών συνόρων η περιοχή θεωρείται ακόμη «κόκκινη». Ο κ. Ζεεχόφερ ανακοίνωσε ακόμη ότι καταργείται και η υποχρέωση παραμονής σε 14ημερη καραντίνα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φθάνουν στην Γερμανία από άλλη χώρα της ΕΕ, αλλά εξακολουθούν να ισχύουν για όσους έρχονται από τρίτες χώρες. «Θα πρέπει πάντως τις επόμενες εβδομάδες να είμαστε και έτοιμοι να αντιδράσουμε, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης», διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν το προηγούμενο 24ωρο στην COVID-19 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 101, ενώ εντοπίστηκαν 798 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη Γερμανία ανήλθε έτσι σε 7.634 νεκρούς επί συνόλου 171.306 κρουσμάτων μόλυνσης, κατά την ίδια πηγή.

ΚορονοϊόςΙσπανίαΓερμανίασύνορα