Κόσμος|14.05.2020 10:05

Κομισιόν για πλωτά φράγματα: Τα μέτρα να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα

Newsroom

Απάντηση για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έστειλε σήμερα η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης για τη χρήση πλωτών φραγμάτων στην «ανακοπή των προσφυγικών ροών από θαλάσσης».

Η ερώτηση αφορούσε στην «παραγγελία πλωτών κωλυμάτων» από την ελληνική κυβέρνηση, «με σκοπό να τα τοποθετήσει κατά μήκος των ελληνικών ακτών, ώστε να εμποδίζουν την προσέγγιση πλωτών μέσων. Τα κωλύματα αυτά, με την τεχνική ονομασία «Boat Barriers» και κατασκευασμένα, κατ’ αρχήν, για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά εναντίον άμαχου πληθυσμού».

«Τα κράτη μέλη φέρουν την πρωταρχική ευθύνη για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Τα μέτρα που εφαρμόζουν πρέπει να είναι αναλογικά και, ως εκ τούτου, να σχεδιάζονται και να εφαρμόζονται κατά τρόπον ώστε να μη συνιστoύν απειλή για τη ζωή ή να μην προκαλούν ατυχήματα. Τα μέτρα που λαμβάνονται στα εξωτερικά σύνορα πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τα δικαιώματα που απορρέουν από το κεκτημένο της ΕΕ για το άσυλο, ιδίως την αρχή της μη επαναπροώθησης», ήταν η απάντηση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Ίλβας Γιόχανσον.

«Η απάντηση της κυρίας Γιόχανσον, παρότι μοιάζει ευθυγραμμισμένη με το τυπολογικό ύφος της Κομισιόν, δικαιώνει απόλυτα τις ανησυχίες μας. Η εξαιρετικά περιορισμένη έκτασή της και η πέραν των στρογγυλεμένων διατυπώσεων που χρησιμοποιούνται σε ανάλογες περιπτώσεις αυστηρότητά της, αποτελούν αξιοπρόσεκτα στοιχεία», σχολιάζει ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης.

«Ωστόσο, ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το στοιχείο πως η Επίτροπος ενώ τυπικά απευθύνεται στον ερωτώντα Ευρωβουλευτή, στην πραγματικότητα δείχνει να μιλά απευθείας στην ελληνική κυβέρνηση την οποία και θέτει ενώπιον των ευθυνών της. Kατ’ αποτέλεσμα, ακόμα και απέναντι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

πλωτά φράγματαΚομισιόν