Κόσμος|14.05.2020 11:26

Η Κομισιόν εξετάζει πιθανότητα δασμών στην Τουρκία για ντάμπινγκ στο χάλυβα

Μαρία Ψαρά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα από την Τουρκία αφού παραγωγοί με έδρα την ΕΕ, όπως η ArcelorMittal και η Thyssenkrupp AG, ανησυχούν για τις εισαγωγές χαμηλού κόστους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για το αν οι Τούρκοι εξαγωγείς πουλάνε στην Ευρώπη κάτω από το κόστος τα προϊόντα χάλυβα που παράγουν, προκαλώντας αυτό που λέγεται «ντάμπινγκ».

Η χαλυβουργία της ΕΕ πέρασε μια δύσκολη χρονιά το 2019 και αναμένεται να είναι χειρότερα με το ξέσπασμα του κορονοϊού φέτος. Ακόμα και πριν από την οικονομική ύφεση που προκαλείται από πανδημία, η ευρωπαϊκή βιομηχανία του κλάδου προειδοποιούσε για την αποδυνάμωση της αγοράς της ΕΕ ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγής. Οι δασμοί των ΗΠΑ και ο κίνδυνος άτακτου διαζυγίου της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο έπαιξαν ρόλο.

Η έρευνα ντάμπινγκ για την Τουρκία ξεκίνησε σε καταγγελία που έγινε στις 31 Μαρτίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση Χάλυβα εξ ονόματος των κατασκευαστών της που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο της ΕΕ. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η Κομισιόν έχει οκτώ μήνες για να αποφασίσει εάν θα επιβληθούν προσωρινοί δασμοί αντιντάμπινγκ κατά της Τουρκίας και 14 μήνες για να αποφασίσετε αν θα «χτυπήσει» τη χώρα με «οριστικές» εισφορές, οι οποίες διαρκούν συνήθως για πέντε χρόνια.

χάλυβαςΤουρκία