Κόσμος|26.10.2018 13:28

«Κόκκινη κάρτα» στους νεοφασίστες

Μαρία Ψαρά

Με αναφορές στον Παύλο Φύσσα και στον Ζακ Κωστόπουλο, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν, µε 355 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 39 αποχές, ότι η «ατιµωρησία των ακροδεξιών οργανώσεων σε ορισµένα κράτη-µέλη αποτελεί έναν από τους λόγους για την αύξηση των βίαιων ενεργειών που πλήττουν ολόκληρη την κοινωνία και απευθύνονται σε συγκεκριµένες µειονότητες, όπως οι µαύροι Ευρωπαίοι/άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής, οι Εβραίοι, οι µουσουλµάνοι, οι Ροµά, υπήκοοι τρίτων χωρών, ΛΟΑΤ και άτοµα µε ειδικές ανάγκες».

Πρόκειται για µια πρωτοφανή για τα δεδοµένα του θεσµού απόφαση, που καλεί τα κράτη-µέλη αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσµούς να αναλάβουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους, µπροστά στον κίνδυνο ανόδου των ακροδεξιών και φασιστικών δυνάµεων.

Κοινό ψήφισµα

Το κοινό ψήφισµα έχει συνταχθεί από όλες τις πολιτικές οµάδες, δηλαδή τους Σοσιαλιστές (S&D), την Αριστερά (GUE/ NGL), τους Πρασίνους (VERTS/ ALE), το Λαϊκό Κόµµα (EPP), τους Φιλελευθέρους (EFDD), πλην των συντηρητικών (ECR) και της ακροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, µε αφορµή την επίθεση νεοφασιστών της CasaPound εναντίον της Ιταλίδας ευρωβουλευτού της Αριστεράς (GUE/ NGL) Eleonora Forenza και συνεργατών της -ένας εκ των οποίων κατέληξε στο νοσοκοµείο- κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής διαδήλωσης στο Μπάρι της Ιταλίας τον Σεπτέµβριο.

Με κοινές τροπολογίες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, προστέθηκαν οι αναφορές για την εν εξελίξει δίκη του νεοναζιστικού κόµµατος της Χρυσής Αυγής και τη βίαιη δολοφονία του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας Ζακ Κωστόπουλου.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν µια σειρά από δράσεις και... αντιδράσεις απέναντι στις φασιστικές και ναζιστικές οµάδες της ΕΕ. Ανάµεσα σε αυτές, την ίδρυση µονάδων καταπολέµησης του µίσους στις αστυνοµικές δυνάµεις για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα εγκλήµατα διερευνώνται και διώκονται, την απαγόρευση των οµάδων, όπως επίσης και µέτρα αποτροπής της διάδοσης του ρατσισµού, του φασισµού και της ξενοφοβίας µέσω του ∆ιαδικτύου, σε συνεργασία µε τις εταιρείες κοινωνικών µέσων ενηµέρωσης.

ναζισμόςΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο