Κόσμος|24.05.2020 12:37

Η Κίνα «σηκώνει το γάντι» και απαντά στους Αμερικανούς για τον κορονοϊό

Newsroom

Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να υψώνουν το δάκτυλο και να... δείχνουν προς την Ανατολή, αναφορικά με τον «φταίχτη» της πανδημίας του κορονοϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει προσβάλει εκατομμύρια, την ώρα που συνεχίζει να πλανάται ελεύθερα πάνω από τον πλανήτη χωρίς να έχει βρεθεί ο τρόπος να αναχαιτιστεί η εξάπλωσή του.

Οι Κινέζοι  -μέσω του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν «σηκώνουν το γάντι» και ανταπαντούν στα «χτυπήματα» των Αμερικανών, τονίζοντας ότι το Ινστιτούτο διαθέτει τρία ζωντανά στελέχη κορονοϊού νυχτερίδας, όμως κανένα δεν αντιστοιχεί στον SARS-Cov-2, όπως διαβεβαίωσε η διευθύντριά του. Σύμφωνα με τους περισσότερους επιστήμονες, ο νέος κορονοϊός μεταδόθηκε πιθανόν στον άνθρωποι από κάποιο ζώο. Μια αγορά της Γουχάν ενοχοποιήθηκε επειδή φέρεται ότι πουλήθηκαν εκεί ζωντανά άγρια ζώα.

Όμως, η ύπαρξη σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από εκεί ενός Ινστιτούτου Ιολογίας τροφοδοτεί εδώ και μήνες σενάρια ότι ο SARS-Cov-2 διέφυγε απ' αυτές τις ευαίσθητες εγκαταστάσεις. Επειτα από άρθρα στον Τύπο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέοέκανε στις αρχές Μαΐου λόγο για διεξαγωγή «έρευνας» για να διερευνηθεί αυτό το σενάριο, που προς το παρόν δεν βασίζεται σε τίποτε απτό. Οι υποψίες αυτές είναι «καθαρά κατασκευασμένες», δήλωσε η διευθύντρια του εν λόγω ινστιτούτου, η Ουάνγκ Γιανγί, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.

«Όπως όλοι δεν γνωρίζαμε καν ότι ο ιός υπήρχε», διαβεβαίωσε η Ουάνγκ σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 23 Μαΐου, αλλά είχε γίνει στις 13 Μαΐου. «Συνεπώς, πώς θα μπορούσε να διαφύγει από το εργαστήριό μας;», αναρωτήθηκε. Οι πρώτοι ασθενείς του νέου κορονοϊού επισημάνθηκαν στα τέλη του περασμένου χρόνου στην πόλη Γουχάν. Έκτοτε ο ιός αυτός επεκτάθηκε στον πλανήτη και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 340.000 ανθρώπους.

Τους τελευταίους μήνες κυκλοφόρησαν στο ίντερνετ θεωρίες που ενοχοποιούν το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν. Η διευθύντριά του παραδέχθηκε πως «το ινστιτούτο είχε «απομονώσει και αποκτήσει ορισμένους κορονοϊούς από νυχτερίδες». «Έχουμε τρία ζωντανά στελέχη ιού», δήλωσε η Ουάγνκ. Όμως, διευκρίνισε, η ομοιότητά τους με τον SARS-Cov-2 «δεν είναι παρά 79,8%».

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν μελετά μερικούς από τους πιο επικίνδυνους παθογόνους οργανισμούς στον κόσμο. Οι ερευνητές του εν λόγω ιδρύματος είχαν συμβάλει στο να γίνει καλύτερα γνωστός ο SARS-Cov-2 στην αρχή της πανδημίας. Οι εργασίες τους είχαν δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο σε μια επιστημονική επιθεώρηση. Οι έρευνές τους κατέδειξαν πως η ακολουθία του γονιδιώματος του νέου κορονοϊού είναι κατά 80% παρόμοια με εκείνη του ιού του SARS, που ευθυνόταν για την προηγούμενη επιδημία του 2002-3, και κατά 96% με εκείνη ενός κορονοϊου των νυχτερίδων.

ΚορονοϊόςΗΠΑΚίνα