Κόσμος|24.05.2020 17:38

Αποθρασύνθηκε ο Ακάρ: Σοβαρή πρόκληση και προβοκάτσια οι παρενοχλήσεις στο Αιγαίο

Μαρία Ζαχαράκη

Για προβοκάτσιες στο Αιγαίο κατηγόρησε σήμερα την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας πάνω από τη φρεγάτα Μπαρμπαρός, που έχει αγκυροβολήσει στην Αλεξανδρέττα, και η οποία συνοδεύει τα ερευνητικά πλοία και τα γεωτρύπανα της Τουρκίας στην ανατoλική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε μάλιστα σε «παρενοχλήσεις» της Ελλάδας στο Αιγαίο δηλώνοντας ότι «ειδικά το τελευταίο διάστημα, παρά τις πρωτοβουλίες μας, την κατανόηση και την υπομονή που έχουμε επιδείξει στο θέμα της καλής γειτονίας, δεν μπορούμε πραγματικά να εξηγήσουμε όλες αυτές τις παρενοχλήσεις των γειτόνων μας τις τελευταίες ημέρες στον αέρα, οι οποίες φτάνουν μέχρι και την ηπειρωτική μας χώρα. Πρόκειται για πολύ σοβαρή πρόκληση, για προβοκάτσια κι αυτό δεν είναι καθόλου προς όφελός τους», προειδοποίησε ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος συνέστησε μάλιστα στην Αθήνα να… μαζέψει το μυαλό της.

«Θα ήθελα για άλλη μια φορά να καταθέσω ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να μαζέψουν το μυαλό τους. Έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλυθούν τα διάφορα περιστατικά στο πλαίσιο του διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΑΜ.

Καμία απόφαση στην ανατoλική Μεσόγειο και το Αιγαίο δεν έχει ισχύ χωρίς την Τουρκία

Την ίδια ώρα, ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε για πρώτη φορά ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται όχι μόνο στην ανατ. Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο δεν θα έχουν καμία ισχύ αν δεν έχει ληφθεί και η γνώμη της Τουρκίας.

«Στη θάλασσα είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε όχι μόνο τα δικά μας δικαιώματα και το δίκιο μας, αλλά και τα δικαιώματα και το δίκιο των Κυπρίων αδελφών μας. Στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί καμία απόφαση, η οποία δεν έχει λάβει υπόψη της την Τουρκία. Σεβόμαστε τις διμερείς συμφωνίες, το διεθνές δίκαιο και είμαστε υπέρ των σχέσεων της καλής γειτονίας και του διαλόγου. Είμαστε υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων μέσω διαλόγου», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας μάλιστα ότι είναι υπέρ των πολιτικών λύσεων και των ειρηνικών μεθόδων για την επίλυση των θεμάτων στη θάλασσα.

«Σε αυτό το θέμα επιθυμούμε πολιτικές λύσεις μέσω ειρηνικών μεθόδων και σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο. Αλλά δεν αποτελεί αδυναμία όταν λέμε ότι παραμένουμε πιστοί σε συμφωνίες, συμβάσεις και μνημόνια. Παράλληλα, δεν είναι απειλή όταν λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας. Θέλουμε όλοι να το γνωρίζουν αυτό».

«Η εναντίωση στις απειλές, κύριο καθήκον μας»

«Αποτελεί κύριο καθήκον μας να αγωνιζόμαστε ενάντια σε όλα αυτά», τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ. «Είναι, δεν είναι Μπαϊράμι, εκτελούμε πάντα τα καθήκοντά μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με το ίδιο πείσμα και αποφασιστικότητα. Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο τους σε όλα τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων που προσπαθούν να εκτελέσουν -σύμφωνα με το νόμο και με κάθε διαφάνεια- τα καθήκοντά τους στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα υπό καλές ή άσχημες καιρικές συνθήκες», κατέληξε.

Ερντογάν: «Συγχαίρω τον αγώνα σας στη Μεσόγειο»

Μήνυμα προς το πολεμικό ναυτικό έστειλε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγχαίροντας τους ναυτικούς του για τον αγώνα που δίνουν στη Μεσόγειο.

«Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου εξ ονόματος του έθνους μου χρόνια πολλά σε όσους αγωνίζονται για τις θάλασσες της χώρας μας και τη Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος συνδέθηκε μέσω βίντεο με τη φρεγάτα Μπαρμπαρός, όπου βρίσκονταν και μίλησε νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

κρίση στη Μεσόγειοτουρκικές παραβιάσειςΧουλούσι Ακάρ