Κόσμος|26.05.2020 15:42

Ουκρανία: Φυλακές με ενοίκιο 450 δολαρίων τον μήνα για την... καταπολέμηση της διαφθοράς

Newsroom

Έναν πρωτότυπο - αν μη τι άλλο - τρόπο βρήκε η ουκρανική κυβέρνηση για να καταπολεμήσει τη διαφθορά, όπως ισχυρίζεται, στη διαβόητη φυλακή «Λουκιανίβσκα» του Κιέβου, δίνοντας τη δυνατότητα στους τρόφιμους να επιλέξουν καλύτερα και ευρύχωρα κελιά, έναντι αντιτίμου. 

Αντί, λοιπόν, να μοιράζονται τον ίδιο χώρο με άλλους 12 και να έχουν ως τουαλέτα μια κοινόχρηστη τρύπα στο πάτωμα, όσοι διαθέτουν 450 δολάρια τον μήνα, μπορούν να μεταφερθούν σε ανακαινισμένα κελιά, με περισσότερες ανέσεις. Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, πρόκειται για μέτρο καταπολέμησης της διαφθοράς. «Ξέρουμε όλοι πως δεν είναι ίδια όλα τα κελιά. Ο τρόπος που οι έγκλειστοι διαμοιράζονται, που κάποιοι ζουν σε ένα είδος κελιού και άλλοι σε καλύτερες συνθήκες, δεν είναι διαφανής. Υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει διαφθορά», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Euronews. 

Ωστόσο, επικριτές του μέτρου αναφέρουν ότι στόχος δεν είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί επίσημη αναγνώριση από το κράτος ότι οι συνθήκες στις φυλακές είναι απάνθρωπες για όλους, εκτός από εκείνους που έχουν οικονομική επιφάνεια. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση απαντά ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τα ανακαινισμένα κελιά, θα διατεθούν για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές. 

Ουκρανίαφυλακέςδιαφθορά