Κόσμος|28.05.2020 15:24

Αναδιπλώνει η Τουρκία: Καμία προσευχή έξω από την Αγία Σοφία την Παρασκευή

Μαρία Ζαχαράκη

Παρά τις πιέσεις των ακραίων ισλαμιστών και των τουρκικών ΜΜΕ, ο επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, άλλαξε τα σχέδια που είχε ανακοινώσει πριν από δύο ημέρες και δεν θα πραγματοποιήσει την πρώτη προσευχή μετά την καραντίνα την Παρασκευή, 29 Μαΐου, στην πλατεία ανάμεσα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, αλλά στο τέμενος Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Αλί Ερμπάς δεν έδωσε κάποια εξήγηση για την απόφασή του, παρά μόνο διαβεβαίωσε τους πιστούς ότι η προσευχή έξω από την Αγία Σοφία θα αναβληθεί για τις επόμενες εβδομάδες ή και αργότερα. Ο επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας πριν από δύο ημέρες είχε δηλώσει στη φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα «Γενί Σαφάκ» ότι είχε φτάσει η ώρα «την Παρασκευή 29 Μαΐου, την ημέρα που αποτελεί το σύμβολο της κατάκτησης, να κατακτήσουμε –πρώτα ο Αλλάχ- κι εκείνα τα τζαμιά», φουντώνοντας και πάλι τη συζήτηση για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για μουσουλμανική προσευχή. Ο Αλί Ερμπάς είχε ανακοινώσει, μάλιστα, ότι ο ίδιος θα προΐστατο της προσευχής έξω από την πλατεία του Σουλταναχμέτ, μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του Μπλε Τζαμιού, την Παρασκευή. 

Στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων που ανακοινώθηκαν στην Τουρκία μετά την ύφεση της πανδημίας, όλα τα τεμένη στην Τουρκία θα ανοίξουν την Παρασκευή, 29 Μαΐου, για προσευχή, αλλά μόνο στον προαύλιο χώρο τους. Ωστόσο, οι φανατικοί μουσουλμάνοι πιέζουν τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ανακοινώσει το άνοιγμα και της Αγίας Σοφίας για μουσουλμανική προσευχή, ειδικά εκείνη την ημέρα που αποτελεί το σύμβολο της επικράτησης του Ισλάμ επί της Δύσης και του Χριστιανισμού.

Αγία ΣοφίαΤουρκίαπροσευχή