Κόσμος|29.05.2020 17:10

George Floyd: Το προφίλ του 46χρονου θύματος της αστυνομικής βίας στη Μινεάπολη

Newsroom

Πριν αφήσει την τελευταία του πνοή από την αστυνομική βία στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, ο Αφροαμερικανός George Floyd μοιραζόταν την ίδια μοίρα με εκατομμύρια άλλους Αμερικανούς. Αγωνιζόταν να βρει δουλειά εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο 46χρονος μετακόμισε το 2014 στη Μινεάπολη από το Χιούστον και εργαζόταν ως παρκαδόρος σε εστιατόριο. Ο διευθυντής του το θυμάται και λέει συγκινημένος: «Δεν το άξιζε. Ήταν ένας καλός άνθρωπος. Ήταν ο τύπος που θα σου έσφιγγε το χέρι, θα σε αγκάλιαζε...». Τα αδέλφια του δεν μπορούν ακόμη να πιστέψουν τον άδικο χαμό του και τον παραλογισμό της αστυνομικής βίας. «Μεγάλωσα μαζί του. Ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός μου. Τον αγαπούσα. Ποτέ δεν θα πάρω πίσω τον αδελφό μου», λέει ο αδελφός του Floyd, ενώ η αδελφή του δακρυσμένη λέει: «Να ξέρουν πως αυτό που έκαναν ήταν απλά αδικαιολόγητο. Κάποιος θα μπορούσε να κάνει έτσι και στα παιδιά τους».

Ο George μεγάλωσε σε μια φτωχογειτονιά του Χιούστον. Οι δυσκολίες της ζωής τον έσπρωξαν σε σκοτεινά μονοπάτια. Το 2007 κατηγορήθηκε για ένοπλη ληστεία και δύο χρόνια αργότερα καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση.

Μικρός έπαιζε ράγκμπι. Είχε ύψος 1.98. Όπως λέει συμμαθητής το, στο σχολείο ήταν πολύ δημοφιλής: «Ο Floyd ήταν πάντα γνωστός. Τον πειράζαμε... τον λέγαμε "ευγενικό γίγαντα"».

Τα τελευταία χρόνια δούλευε σε δύο δουλειές, οδηγός φορτηγού και παρκαδόρος για να τα βγάλει πέρα, όμως έμεινε άνεργος όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού. Το ονειρό του για μια καλύτερη ζωή «έσβησε» στην άκρη του δρόμου χωρίς καμία λογική.

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Open:

αστυνομική βίαGeorge FloydΗΠΑ