Κόσμος|17.12.2018 09:09

Brexit: Φουντώνουν οι φήμες για νέο δημοψήφισμα

Newsroom

Ανάβει για τα καλά η συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος με αντικείμενο το Brexit. Λίγο αφότου η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι άσκησε χθες δημόσια κριτική στον κύριο εκφραστή της καμπάνιας για ένα δεύτερο δημοψήφισμα πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ για την παρέμβαση που έκανε για το θέμα, δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι η συζήτηση έχει ανοίξει σε διακομματικό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, υπήρξαν αναφορές ότι ο νούμερο δύο της κυβέρνησης υπουργός Προεδρίας Ντέιβιντ Λίντινγκτον και ο προσωπάρχης της Τερέζα Μέι, Γκάβιν Μπάργουελ, συμμετείχαν σε συζήτηση για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος με στελέχη των Εργατικών αλλά και με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης Μέι. Η συνάντηση αυτή θεωρήθηκε «ύποπτη» κυρίως από μέσα που τάσσονται υπέρ του Brexit, όμως με ανακοίνωσή του ο Λίντινγκτον προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι «ήταν απλά μια τυπική συνάντηση» και ότι ο ίδιος «δεν σχεδιάζει ούτε στηρίζει ένα δεύτερο δημοψήφισμα».

Αντίστοιχα άλλα δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι βουλευτές των Συντηρητικών πιέζουν την πρωθυπουργό να προχωρήσει σε «ελεύθερη ψηφοφορία» στην Βουλή των Κοινοτήτων μιας πρότασης για το εάν το Σώμα θέλει να διεξαχθεί ένα νέο δημοψήφισμα. «Προσβολή» Η ίδια πάντως στις δηλώσεις της κατά του Τόνι Μπλερ υποστήριξε: «Το να πηγαίνει ο Τόνι Μπλερ στις Βρυξέλλες και να προσπαθεί να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις μας, στηρίζοντας ένα δεύτερο δημοψήφισμα, είναι μια προσβολή προς το αξίωμα που κάποτε είχε και ο ίδιος, αλλά και προς τον λαό που κάποτε υπηρετούσε.

Δεν μπορούμε να αποποιηθούμε την ευθύνη μας για αυτή την απόφαση. Το Κοινοβούλιο έχει δημοκρατική υποχρέωση να δώσει στον βρετανικό λαό αυτό που ψήφισε». Στις δηλώσεις Μέι απάντησε με νέες δηλώσεις του ο Τόνι Μπλερ, λέγοντας πως το δεύτερο δημοψήφισμα «δεν είναι αντιδημοκρατικό (όπως τον κατηγόρησε η Μέι), αλλά δημοκρατικό, όπως εξάλλου πιστεύουν και πολλοί βετεράνοι του ίδιου του κόμματός της». Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα απασχολεί πιο έντονα την αντιπολίτευση και δη τους Εργατικούς. Οπως έγινε γνωστό, χθεςστελέχη των Εργατικών, κυρίως από τις πιο αριστερές πτέρυγες του κόμματος, αύξησαν ακόμα περισσότερο την πίεση προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν να στηρίξει ανοιχτά ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ακτιβιστές των Εργατικών διακινούν σχετικό ψήφισμα και συλλέγουν υπογραφές ούτως ώστε να υποχρεώσουν την ηγεσία να υιοθετήσει ως κεντρική γραμμή πλέον την έκκληση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα στο οποίο οι Εργατικοί θα στηρίζουν ξεκάθαρα την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την πλευρά του ο Τζέρεμι Κόρμπιν αλλά και άλλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι το να στηρίξουν ανοιχτά οι Εργατικοί δεύτερο δημοψήφισμα και παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει συνέπειες στα ποσοστά τους, καθώς ψηφοφόροι που είναι υπέρ του Brexit θα στραφούν προς το ευρωσκεπτικιστικό UKIP. Σε μια προσπάθεια να φανεί ότι η ηγεσία των Εργατικών παίρνει θέση στο ζήτημα του Brexit (όπως εξάλλου την καλούν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης), ο εκλογικός συντονιστής του κόμματος Αντριου Γκουάιν δήλωσε πως «θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς που έχουμε στη διάθεσή μας, ούτως ώστε η συμφωνία να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα». Μετά το κλείσιμο για τις γιορτές την επόμενη εβδομάδα η Βουλή των Κοινοτήτων συνεδριάζει ξανά για πρώτη φορά στις 7 Ιανουαρίου και η συμφωνία θα πρέπει να έχει έρθει στη Βουλή μέχρι τις 21 Ιανουαρίου.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας «Guardian», οι Εργατικοί συνεχίζουν μεν να βρίσκονται μπροστά με 39% στην πρόθεση ψήφου, όμως οι Συντηρητικοί έκλεισαν την ψαλίδα κατά 2%, φτάνοντας στο 38%

BrexitΤερέζα Μέι