Κόσμος|29.05.2020 23:52

Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν έκανε τη φιέστα και πήρε την ευλογία μέσω... τηλεόρασης

Μαρία Ζαχαράκη

Με την ανάγνωση στίχων από το Κοράνι κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Άλωσης της Πόλης στην Κωνσταντινούπολη απόψε. Παρουσία του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, Τούρκος ιμάμης ανάγνωσε το απόσπασμα για την Κατάκτηση (της Μέκκας) από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία ανήμερα της επετείου της Άλωσης, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν συμμετείχε στην προσευχή συνδεόμενος ζωντανά από την οικία του στην Κωνσταντινούπολη με την Αγία Σοφία.   

«Μακάρι στην 600η επέτειο της κατάκτησης, το 2053, να έχουμε αφήσει στους νέους μας μια Τουρκία, την οποία θα καμαρώνει ο πρόγονός μας ο Πορθητής. Είναι πολύ σημαντικό που στην 567η επέτειο της κατάκτησης αναγνώστηκε το κεφάλαιο της Κατάκτησης (της Μέκκας) και διαβάστηκαν προσευχές μέσα στην Αγία Σοφία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στο μήνυμα που απηύθυνε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η κατάκτηση της Πόλης σύμβολο αναγέννησης κι όχι καταστροφής

«Έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας σε αυτήν την πόλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος για την Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι «η ημερομηνία της Άλωσης θα μείνει ανεξίτηλη στην μνήμη της ανθρωπότητας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας τα λόγια του Μωάμεθ του Πορθητή «Ή εγώ θα κυριεύσω την Κωνσταντινούπολη ή η Κωνσταντινούπολη θα κυριεύσει εμένα».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η κατάκτηση της Πόλης δεν αποτελεί σύμβολο κατεδάφισης αλλά οικοδόμησης. «Δεν είναι σύμβολο καταστροφής αλλά αναγέννησης, δεν είναι σύμβολο τυραννίας αλλά δικαιοσύνης, δεν είναι σύμβολο μίσους αλλά αγάπης», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος συμπεριέλαβε και τον εαυτό του στην κατάκτηση της Πόλης. «Όταν πήραμε την Κωνσταντινούπολη, πιστέψαμε ότι η παγκόσμια ιστορία πρέπει να ξαναγραφτεί», δήλωσε, καταλήγοντας με μία ευχή: «Εύχομαι ο Κύριός μας να χαρίσει σε αυτό το έθνος πολλές ακόμη κατακτήσεις, πολλές ακόμη νίκες και επιτυχίες».

Αξιοσημείωτο πάντως ήταν ότι η φετινή εκδήλωση για την επέτειο της Άλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αγία Σοφία, η οποία αποτελεί για τους μουσουλμάνους το ύψιστο «τρόπαιο», ολοκληρώθηκε μεν με πολλά εφέ και πυροτεχνήματα, αλλά με ελάχιστη συμμετοχή κόσμου. Μια γιορτή χάριν… τηλεοπτικών οφθαλμών και μόνο!

T

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑγία ΣοφίαΚοράνι