Κόσμος|17.12.2018 14:07

Το «oui» στις παροχές Μακρόν προκαλεί αντιδράσεις στη Ρώμη

Newsroom

Την ίδια ώρα, τόσο στη γαλλική και όσο και στην ιταλική πρωτεύουσα σημειώθηκαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με διαφορετικές αφορμές.

Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές των «Κίτρινων Γιλέκων» έκαναν πάλι την εμφάνισή τους στους δρόμους, σε μικρότερους αριθμούς, όχι όμως και με μειωμένη ένταση. Αντίστοιχα στη Ρώμη χιλιάδες διαδηλωτές, φορώντας επίσης κίτρινα γιλέκα, διαδήλωσαν εναντίον των αλλαγών που προωθεί ο Σαλβίνι στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας, η οποία ανοίγει τον δρόμο για απελάσεις χιλιάδων μεταναστών που μέχρι πρότινος είχαν εξασφαλίσει άδειες παραμονής.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η διαπραγμάτευση της ιταλικής λαϊκιστικής-ακροδεξιάς κυβέρνησης συνεργασίας Κινήματος Πέντε Αστέρων-Λέγκας με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό που έχει παρουσιάσει η πρώτη αναμένεται να καταλήξει (σήμερα, το αργότερο αύριο) σε αναθεώρηση του προβλεπόμενου ελλείμματος του προϋπολογισμού από 2,4% σε 2,04%.

Από την άλλη, ο πρόεδρος Μακρόν πήρε προ ημερών (στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας) τη στήριξη του αρμόδιου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, όσον αφορά στο γεγονός ότι τα μέτρα που εξήγγειλε για να κάμψει τις αντιδράσεις στη Γαλλία εκτινάσσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 3,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Εντουάρντ Φιλίπ.

Πιο συγκεκριμένα, ο επίτροπος Μοσκοβισί ανέφερε ότι η υπέρβαση του ελλείμματος από πλευράς Γαλλίας μπορεί να γίνει ανεκτή αν δεν είναι μόνιμη, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι «η μεταρρυθμιστική ατζέντα του Μακρόν, που είναι θετική για τη Γαλλία, έχει εν μέρει υλοποιηθεί και τα υπόλοιπα μέτρα υλοποιούνται».

κίτρινα γιλέκαΕμανουέλ Μακρόν