Κόσμος|31.05.2020 07:34

ΗΠΑ: Χημικά, κρότου λάμψης και απαγόρευση κυκλοφορίας σε διάφορες πόλεις

Newsroom

Αστυνομικοί με ειδικές εξαρτύσεις για την αντιμετώπιση ταραχών εφόρμησαν το βράδυ του Σαββάτου 30/5 εναντίον διαδηλωτών οι οποίοι αψήφησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Μινεάπολη, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να τους απωθήσουν από την περιοχή όπου βρίσκεται αστυνομικό τμήμα, στη διάρκεια των διαδηλώσεων με αφορμή τον θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd, για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα σε πόλεις των ΗΠΑ

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Μινεσότας, Τιμ Γουόλζ, που κατέστησε σαφές ότι ήθελε να αποτρέψει μια ακόμη νύχτα ταραχών, προειδοποίησε νωρίτερα τους διαδηλωτές πως θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με «πολύ επικίνδυνη κατάσταση» εάν παραβίαζαν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μέχρι στιγμής, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης, που υποστηρίζονται από μονάδες της Εθνοφρουράς, επεδείκνυαν αυτοσυγκράτηση για να μην επιδεινωθεί περισσότερο το κλίμα, αλλά και επειδή ο αριθμός τους δεν ήταν επαρκής για την αντιμετώπιση του πλήθους των ανθρώπων που διαδήλωναν.

Διαδηλώσεις για τον George Floyd/AP Images

Την ίδια ώρα, το Λος Άντζελες, η Φιλαδέλφεια και η Ατλάντα είναι ανάμεσα στις πόλεις των ΗΠΑ όπου ανακοινώθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ του Σαββάτου, για να αποτραπεί το ξέσπασμα επεισοδίων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, όπως συνέβη σε πολλά αστικά κέντρα απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας. Παρόμοια μέτρα επιβάλλονται στην πολιτεία Κεντάκι και ιδιαίτερα στη Λούιβιλ.

Οι ΗΠΑ συγκλονίζονται αυτή την εβδομάδα από τις κινητοποιήσεις και βίαια επεισόδια μετά τον θάνατο του 46χρονου Floyd στη Μινεάπολη, κατά τη διάρκεια βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς. Ο θάνατος του Floyd μετατράπηκε σε σύμβολο της αστυνομικής βαρβαρότητας έναντι της κοινότητας των Αφροαμερικανών.

Το Λος Άντζελες ζήτησε την ανάπτυξη Εθνοφρουράς

Μετά τη Μινεσότα και ο δήμαρχος του Λος Άντζελες ζήτησε την ανάπτυξη Εθνοφρουράς στην πόλη, με στόχο να ελέγξει τις ταραχές που είναι σε εξέλιξη. «Η Εθνική Φρουρά της Καλιφόρνιας αναπτύσσεται στο Λος Άντζελες όλη τη νύχτα για να υποστηρίξει την τοπική μας αντίδραση για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στους δρόμους της πόλης μας», ανέφερε ο Eric Garcetti αργά το Σάββατο το βράδυ.

Όπως αναφέρει το hellasjournal.com, ο δήμαρχος του Λος Άντζελες δήλωσε στα τοπικά Μέσα: «Αυτό δεν είναι πλέον διαμαρτυρία. Αυτό είναι καταστροφή. Αυτό είναι βανδαλισμός». 

Μινεσότα: Για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε πλήρη κινητοποίηση η Εθνοφρουρά

Μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τους διαδηλωτές έξω από τον Λευκό Οίκο, σειρά είχε η πληροφορία ότι η Εθνοφρουρά της Μινεσότα βρίσκεται πλέον σε πλήρη κινητοποίηση προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση στην πόλη, λόγω των επεισοδίων για τη δολοφονία του Φλόιντ. 

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς είναι αναγκαία διότι ξένα στοιχεία εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος και ότι περιμένει πως οι αποψινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα είναι οι βιαιότερες μέχρι σήμερα. Από τη Μινεάπολις μέχρι την Νέα Υόρκη και από την Ατλάντα μέχρι την Ουάσιγκτον, διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με την αστυνομία καθώς φουσκώνει το κύμα της οργής για την μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι αστυνομικές δυνάμεις στα μέλη των μειονοτήτων. Είναι η πρώτη φορά από τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο που η Εθνοφορουρά της Μινεσότα βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση.

Διαδηλώσεις για τον George Floyd/AP Images

«Δεχόμαστε επίθεση. Πρέπει να επιβληθεί η τάξη…Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την δύναμη της καλοσύνης και της δικαιοσύνης για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τελειώσει», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ξένα στοιχεία, ορισμένοι υπέρμαχοι της λευκής κυριαρχίας και μέλη καρτέλ ναρκωτικών ευθύνονται για ορισμένα από τα βίαια επεισόδια στην Μινεάπολις. Οταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να δώσει διευκρινίσεις, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει την σκέψη του.

ΗΠΑεπεισόδιααπαγόρευση κυκλοφορίαςGeorge Floyd