Κόσμος|01.06.2020 13:31

Δολοφονία George Floyd: Ακραία αστυνομική βία σε... ζωντανή μετάδοση

Newsroom

Αυξάνονται διαρκώς και σοκάρουν οι εικόνες αστυνομικής βίας από τη Μινεσότα και τις άλλες αμερικανικές πόλεις όπου είναι σε εξέλιξη μεγάλες διαδηλώσεις για τη δολοφονία του αφροαμερικανού, George Floyd. Νέο βίντεο έρχεται στο φως της δημοσιότητας όπου αστυνομικοί της Μινεσότα αναγκάζουν τον δημοσιογράφο Michael Anthony, να ξαπλώσει κάτω και στη συνέχεια, χωρίς να δώσει κάποια αφορμή, τον ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού. Ο δημοσιογράφος φωνάζει αρκετές φορές, προς τους οπλισμένους αστυνομικούς «Press», θέλοντας να δηλώσει την ιδιότητά του και κρατώντας πάντα την δημοσιογραφική ταυτότητα στο χέρι. Τότε, ο αστυνομικός ακούγεται να λέει ότι δεν τον νοιάζει και του ζητάει να ξαπλώσει στο έδαφος και ακολουθεί εντελώς αναίτια ο ψεκασμός του με σπρέι πιπεριού.

Παράλληλα, σε άλλο βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, αστυνομικές δυνάμεις που περιπολούν σε γειτονιά, ακούγονται να φωνάζουν στον κόσμο που βρίσκεται στις αυλές των σπιτιών του, να μπει μέσα. Για να τους εκφοβίσουν ξεκινούν τους πυροβολισμούς στον αέρα. Οι πολίτες πανικόβλητοι τρέχουν μέσα στα σπίτια τους προκειμένου να προστατευτούν. 

Τα περιστατικά με τους αστυνομικούς της Μινεσότα δεν σταματούν εδώ. Σε άλλο βίντεο φαίνεται ο δημοσιογράφος της DW να είναι γυρισμένος πλάτη σε μια διμοιρία προκειμένου να μεταδώσει το ρεπορτάζ του. Εκείνη τη στιγμή δέχεται πυρά προς το μέρος του χωρίς καμία προειδοποίηση. Αμέσως ο κάμεραμαν του αναφέρει ότι τον πυροβολούν και ο πρώτος γυρίζει και φωνάζει προς το μέρος των αστυνομικών πως είναι δημοσιογράφος.

Στη συνέχεια του βίντεο το συνεργείο των δημοσιογράφων εκδιώχνεται από το σημείο με απειλές. Αστυνομικοί πλησιάζοντας απειλητικά με γκλομπ στα χέρια, ακούγονται να λένε πως αν δεν φύγουν θα συλληφθούν και θα τους χτυπήσουν, ενώ ο δημοσιογράφος προσπαθεί να τους πείσει πως απλώς κάνουν τη δουλειά του.

Σκληρές εικόνες έρχονται και από την Ατλάντα, με αστυνομικούς να κάνουν χρήση τέιζερ σε δυο άτομα νεαρής ηλικίας που βρίσκονταν σε αμάξι. Τα στιγμιότυπα καταγράφονται από τις κάμερες που είναι ενσωματωμένες στις στολές των αστυνομικών.

Τα δυο νεαρά άτομα, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, αφροαμερικανοί, καλούνται να βγουν από το αυτοκίνητο. Και οι δυο φαίνεται να υπακούν στις διαταγές των αστυνομικών, όμως οι τελευταίοι κάνουν χρήση του ηλεκτρικού όπλου και μάλιστα σπάζοντας και το παράθυρο του οδηγού.

Ακολουθούν σκληρές εικόνες:

T

Τις προηγούμενες ημέρες, δύο μέλη τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters τραυματίστηκαν από σφαίρες καλυμμένες από καουτσούκ στη Μινεάπολις, στις ταραχές που ακολούθησαν μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ (George Floydαπό λευκό αστυνομικό. Σε βίντεο που τράβηξε ο εικονολήπτης Χούλιο - Σέζαρ Τσάβες, αστυνομικός σημαδεύει εναντίον του κι ενώ οι αστυνομικές αρχές κάνουν χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων. Ο Τσάβες όπως και ο Ρόντνεϊ Σιούαρντ, σύμβουλος ασφαλείας του Reuters, τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες τη στιγμή που προσπαθούσαν να κρυφτούν σε ένα κοντινό βενζινάδικο. Στο βίντεο ακούγονται πυροβολισμοί και ο Σιούαρντ φωνάζει «με χτύπησαν στο πρόσωπο με πλαστική σφαίρα». Και οι δύο άνδρες τραυματίστηκαν, ενώ ο Τσάβες έχει χτυπηθεί και στον σβέρκο.

T

Σε ζωντανή μετάδοση, μαύρος δημοσιογράφος του CNN συνελήφθη την ώρα που κάλυπτε τις κινητοποιήσεις της Μινεάπολις την Παρασκευή

T

Επίσης την Παρασκευή στο Λούισβιλ υπήρξε περίπτωση δημοσιογράφο τηλεοπτικού δικτύου φώναξε «με πυροβολούν» την ώρα που φαίνεται μπροστά στην κάμερα να δέχεται πυρά από πιστόλι πιπεριού. Η αστυνομία του Λούισβιλ ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό.

ΜινεάπολιςΜινεσόταGeorge Floyd