Κόσμος|02.06.2020 17:59

Το καταφύγιο που «κρύφτηκε» ο Τραμπ αντέχει μέχρι και πυρηνική καταστροφή

Newsroom

Σε ένα υπόγειο καταφύγιο που βρίσκεται πέντε ορόφους κάτω από τον Λευκό Οίκο φυγαδεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρέθηκε εκεί για περίπου μία ώρα, ενώ όπως μετέδωσε το CNN μαζί του ήταν η σύζυγός του Μελάνια και ο γιος τους Μπάρον. Και όλα αυτά την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές «πολιορκούσαν» τον Λευκό Οίκο, στον απόηχο της δολοφονίας του Αφροαμερικανού George Floyd. 

Η επίσημη ονομασία που έχει το καταφύγιο είναι «Προεδρικό Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης (PEOC)» και χτίστηκε στις αρχές του 1940 από τον τότε πρόεδρο Φράνκλιν Ρούζβελτ. Ο λόγος της κατασκευής του ήταν η συμμετοχή των ΗΠΑ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το καταφύγιο βρίσκεται κάτω από την Ανατολική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, αλλά η ακριβής τοποθεσία του παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.

Ο Χάρι Τρούμαν, επέκτεινε το PEOC ως μέρος μιας μαζικής ανακαίνισης του συγκροτήματος του Λευκού Οίκου που περιελάμβανε μια πλήρη κατεδάφιση και επέκταση των δομών του. Από τότε ήταν ελάχιστες φορές που χρησιμοποιήθηκε. Πριν από τη μεταφορά Τραμπ οι πόρτες του «άνοιξαν» την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και το κατώφλι του πέρασαν η σύζυγος του Τζόρτζ Μπους, Λόρα, ο τότε αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Η πρώην πρώτη Κυρία στην αυτοβιογραφία της περιέγραψε τις στιγμές που έζησε μέσα στο καταφύγιο. 

«Πλέον βρισκόμουν σε έναν διάδρομο κάτω από τον Λευκό Οίκο και κατευθυνόμουν προς το καταφύγιο που χτίστηκε για τον Πρόεδρο Φράνκλιν Ρούσβελτ κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Περπατήσαμε σε έναν παλιό διάδρομο γεμάτο με κάθε λογής μηχανολογικό εξοπλισμό. Το καταφύγιο έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα κέντρο διοίκησης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα σε αυτόν να έχουν εγκατασταθεί τηλεοράσεις, τηλέφωνα και άλλα μέσα επικοινωνίας». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι μετά τον «εξοπλισμένο» διάδρομο οδηγήθηκε σε μία μικρή αίθουσα συνεδριάσεων με ένα μεγάλο τραπέζι στη μέση.

Πάντως αυτό δεν είναι το μοναδικό καταφύγιο στον Λευκό Οίκο. Έχουν σχεδιαστεί και άλλα μυστικά δωμάτια κάτω από την γη, τα οποία μάλιστα ενώνονται και μεταξύ τους. Συγκεκριμένα το 1950 κατασκευάστηκε ένα υπόγειο σύστημα σήραγγας του Λευκού Οίκου που συνδέει τη Δυτική Πτέρυγα και την Ανατολική Πτέρυγα, επιτρέποντας την πρόσβαση στο μυστικό καταφύγιο για την προστασία από πυρηνικό ατύχημα. Μια άλλη μυστική σήραγγα στην οποία μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση μέσω μιας μυστικής σκάλας δημιουργήθηκε το 1987.

«Το καταφύγιο τελικά ολοκληρώθηκε προς το τέλος της θητείας του Ομπάμα. Μπορεί να στεγάσει το προσωπικό ολόκληρης της Δυτικής Πτέρυγας σε περίπτωση επίθεσης με όπλα μαζικής καταστροφής», γράφει ο συγγραφέας Ρόναλντ Κέσλερ στο βιβλίο που κυκλοφορεί ήδη, με τίτλο: «Ο Λευκός Οίκος του Τραμπ: Αλλάζοντας τους Κανόνες του Παιχνιδιού». Σημειώνεται πως το κόστος κατασκευής των πτερυγών έφτασε τα 376 εκατ. δολάρια. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρειαστεί να φυγαδευτεί από τον Λευκό Οίκο θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον από δύο τούνελ. Το ένα οδηγεί στο κτίριο Treasury, ενώ το άλλο στην οδό H Street. Επιπλέον μία άλλη σήραγγα οδηγεί στη South Lawn, όπου ο πρόεδρος μπορεί γρήγορα να επιβιβαστεί στη βάση των προεδρικών αεροσκάφων.

Νύχτα χάους στην Αμερική

Στο μεταξύ ακόμα μία νύχτα χάους, ήταν η χθεσινή καθώς στο Σεντ Λούις έπεσαν πυροβολισμοί και σύμφωνα με την ενημέρωση από το οικείο αστυνομικό τμήματέσσερις αστυνομικοί δέχτηκαν πυρά από πυροβόλο όπλο και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής. Οπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση, άπαντες έχουν διαφύγει τον κίνδυνο, ωστόσο, η κατάσταση στο κέντρο της πόλης παραμένει έκρυθμη. Το περιστατικό έλαβε χώρα κοντά στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα του Σεντ Λούις, όπου η αστυνομία και οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν επανειλημμένα όλη τη νύχτα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Η διαμαρτυρία ήταν αρχικά ειρηνική, αλλά έγινε βίαια μετά το βράδυ, με βανδαλισμούς και λεηλασίες επιχειρήσεων. Οι αστυνομικοί δέχτηκαν πυρά αμέσως μετά την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων εναντίον του πλήθους.

T

Ο Τραμπ βγάζει τον στρατό στους δρόμους της Ουάσιγκτον

Μάλιστα αργά το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι διέταξε να αναπτυχθούν «χιλιάδες βαριά οπλισμένοι στρατιώτες» και αστυνομικοί στην Ουάσινγκτον, για να ανακτηθεί ο έλεγχος της κατάστασης, χαρακτηρίζοντας «εγχώρια τρομοκρατία» τα επεισόδια των τελευταίων ημερών, και «ντροπή» τις ταραχές της Κυριακής στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα. 

Απείλησε να στείλει τον στρατό στις πόλεις και στις πολιτείες που θα αρνηθούν να υπακούσουν την εντολή του προς τους δημάρχους και τους κυβερνήτες να αναπτύξουν «συντριπτικές» δυνάμεις των υπηρεσιών επιβολής της τάξης για να ανακτηθεί η κρατική «κυριαρχία στους δρόμους». «Αν οποιαδήποτε πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να προχωρήσει στις ενέργειες αυτές, τότε θα αναπτύξω τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα επιλύσω τάχιστα το πρόβλημα γι’ αυτές», απείλησε ο Τραμπ.

Δημοκρατικοί κατά Τραμπ: Αυτά είναι λόγια δικτάτορα

Δημοκρατικοί πολιτικοί καταδίκασαν την απειλή Τραμπ. «Αυτά δεν είναι λόγια προέδρου. Αυτά είναι λόγια δικτάτορα», έκρινε η γερουσιάστρια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις αντιδρώντας στην παρέμβαση του Τραμπ, ενώ στηλίτευσε επίσης το ότι η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προτού εξαπολύσει έφοδο για να απωθήσει διαδηλωτές προκειμένου ο Τραμπ να πάει να φωτογραφηθεί σε μια εκκλησία αμέσως μετά το διάγγελμά του. «Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει αυτός ο πρόεδρος;» διερωτήθηκε ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, υποστηρίζοντας πως ο Τραμπ προσωπικά ευθύνεται για το ότι χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα πριν πάει να φωτογραφηθεί «παριστάνοντας τον νταή». «Τα λόγια του δεν έχουν κανένα περιεχόμενο. Οι πράξεις του αποκαλύπτουν την αληθινή του φύση», πρόσθεσε ο Σούμερ.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, που συγκρούστηκε επανειλημμένα με τον Τραμπ για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, χαρακτήρισε «ντροπή» τη συμπεριφορά του προέδρου. Χρησιμοποίησε «τον στρατό για να διώξει ειρηνικούς διαδηλωτές ώστε να πάει να τον φωτογραφίσουν μπροστά σε μια εκκλησία. Όλα είναι ριάλιτι σόου για αυτόν τον πρόεδρο. Ντροπή», εξεμάνη. «Ο πρόεδρος μόλις κήρυξε πόλεμο σε εκατομμύρια Αμερικανούς και στην 1η τροπολογία (του Συντάγματος). Είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον αμερικανικό τρόπο ζωής στην ιστορία μας», υπερθεμάτισε ο βουλευτής των Δημοκρατικών Τζον Γιάρμουθ, που εκλέγεται στην πολιτεία Κεντάκι.

«Η φασιστική ομιλία που μόλις έκανε ο Τραμπ έφθασε στα πρόθυρα της κήρυξης πολέμου εναντίον των Αμερικανών», έκρινε μέσω Twitter ο Ρον Ουάιντεν, άλλο στέλεχος των Δημοκρατικών, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που εκλέγεται στο Όρεγκον. «Ο πρόεδρος δεν είναι δικτάτορας και δεν έχει δικαίωμα να αναπτύσσει μονομερώς τον αμερικανικό στρατό σε αμερικανικές πολιτείες», τόνισε από την πλευρά της η πολιτειακή υπουργός Δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης, η Δημοκρατική πολιτικός Λετίσια Τζέιμς. «Θα περιφρουρήσουμε το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις και δεν θα διστάσουμε να πάμε στα δικαστήρια για να υπερασπιστούμε τα συνταγματικά μας δικαιώματα, τώρα και στο μέλλον» πρόσθεσε. Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι απέφυγαν να σχολιάσουν την ομιλία του Τραμπ άμεσα. Κάποιοι πάντως, όπως ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, συντάχθηκαν με την προσέγγιση του μεγιστάνα.

«Η σημαντικότερη αποστολή της κυβέρνησής μας είναι να προστατεύει όλους τους Αμερικανούς, εξασφαλίζοντας την τήρηση του νόμου, της τάξης και της ισονομίας», ανέφερε ο Ρούμπιο σε ανάρτησή του στο Twitter. «Αυτό σημαίνει ότι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τον φόνο του (Τζορτζ) Φλόιντ. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί τέλος στην αναρχία, στη βία και στις ταραχές με όλα τα νόμιμα μέσα που απαιτούνται» συμπλήρωσε.

Αρχηγός Αστυνομίας Χιούστον σε Τραμπ: Κλείσε το στόμα σου

Επίθεση κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο Αρτ Ατσεβέντο, αρχηγός της αστυνομίας του Χιούστον. Κληθείς να σχολιάσει στην εκπομπή της πολεμικής ανταποκρίτριας Κριστιάν Αμανπούρτις δηλώσεις Τραμπ περί ανάπτυξης «χιλιάδων βαριά οπλισμένων στρατιωτών» απάντησε τα εξής: 

«Επιτρέψτε μου να πω αυτό στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών εξ ονόματος του αρχηγού της αστυνομίας σε αυτή την χώρα: Σας παρακαλώ, εάν δεν έχετε κάτι εποικοδομητικό να πείτε, κρατήστε το στόμα σας κλειστό επειδή βάζετε νέες γυναίκες και νέους άνδρες σε κίνδυνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αστυνομικός.

T

Τοιχογραφία 6 μέτρων για τον George Floyd στο σημείο της δολοφονίας

Την επομένη του φόνου του Αφροαμερικανού George Floyd, οι καλλιτέχνες Xena Goldman, Cadex Herrera και Greta McLain ξεκίνησαν να φιλοτεχνούν στο σημείο της δολοφονίας μια τοιχογραφία, η οποία πλέον έχει γίνει τόπος προσκυνήματος. «Ένιωσα ότι πρέπει αμέσως να δράσω», είπε, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο Hyperallergic, η Xena Goldman που ήταν η αιχμή του δόρατος στο πρότζεκτ. «Η πλειονότητα των αστυνομικών στη Μινεάπολη δεν ζουν στην πόλη. Το να έχεις αστυνομικούς που δεν εκπροσωπούν την κοινότητα την οποία υποτίθεται ότι υπηρετούν δεν αντιπροσωπεύει ούτε εμάς ούτε αυτό που θέλουμε για την πόλη μας. Είναι απολύτως τρομερό».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στο επίκεντρο της διαστάσεων 6 επί 2 μέτρων τοιχογραφίας είναι το πορτρέτο του George Floyd. Πλαισιώνεται με φιγούρες διαδηλωτών, ζωγραφισμένες μέσα στα γράμματα του ονόματός του. Ως φόντο, ο Herrera ζωγράφισε ένα ηλιοτρόπιο με τα ονόματα άλλων Αφροαμερικανών που έχει σκοτώσει η Αστυνομία. Η τοιχογραφία ολοκληρώθηκε μέσα σε 12 ώρες, με τη βοήθεια των καλλιτεχνών Niko Alexander και Pablo Hernandez.

Όπως τόνισε ο Cadex Herrera, «η ιδέα ήταν να απεικονίσουμε τον Floyd όχι ως μάρτυρα αλλά ως ήρωα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ήταν πηγή φωτός και για την οικογένειά του και για την κοινότητα». Κάτοικοι της Μινεάπολης πηγαίνουν στη γωνία 38th Street και Chicago Avenue South για να αφήσουν ένα λουλούδι και, στο κάτω μέρος της τοιχογραφίας, στο στήθος του Floyd, κάποιος πρόσθεσε τη φράση «I can breath now».

George FloydΝτόναλντ ΤραμπκαταφύγιοΛευκός Οίκος