Κόσμος|03.06.2020 00:26

Ελληνας καθηγητής που ζει στη Μινεσότα: «Ο Τραμπ το εκμεταλλεύεται με αισχρό τρόπο»

Newsroom

Ο καθηγητής Ιστορίας Γιάννης Μάζης διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Χάμλιν της Μινεσότα και περιγράφει στο Open τις δραματικές στιγμές στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στη Μινεσότα είναι καλύτερη και οι λεηλασίες εδώ και δύο βράδια έχουν σταματήσει. Την Κυριακή (31/5) το βράδυ, σύμφωνα με τον κ. Μάζη, η Αστυνομία συνέλαβε 150 άτομα, γιατί βρίσκονταν στον δρόμο, ενώ υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι δεν προκαλούσαν ζημιές, προτίμησαν να συλληφθούν παρά να υπακούσουν τον νόμο, για λόγους καθαρά δικούς τους, της δικής τους ηθικής, όπως αναφέρει ο καθηγητής. Τη Δευτέρα το βράδυ έγινε ξανά το ίδιο σκηνικό, αυτή τη φορά με 40 διαδηλωτές.

«Είμαι σίγουρος ότι η διαφορά είναι στην ηγεσία. Ο κυβερνήτης της Μινεσότα, ο οποίος είναι Δημοκράτης, όταν στην αρχή η κατάσταση ξέφυγε, κάλεσε 1.000 άτομα περίπου από την Εθνοφρουρά, τα οποία δεν ήταν αρκετά. Μετά κάλεσε όλη την Εθνοφρουρά, το οποίο είναι τουλάχιστον πρωτόγνωρο για τη Μινεσότα. Την τελευταία φορά που όλη η Εθνοφρουρά είχε κληθεί ήταν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οπότε, μιλάμε για 7.000 Εθνοφρουρούς στην μητροπολιτική περιοχή και αυτό έφερε αποτέλεσμα», τόνισε.

«Αυτή τη φορά νομίζω ότι η γενικότερη αμερικανική κοινωνία περιμένει κάποιες σοβαρές αλλαγές. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί κάθε τρεις και λίγο ένας άοπλος να σκοτώνεται στον δρόμο σαν ζώο και μετά να λέμε "δεν έγινε τίποτα, φταίει ένας αστυνομικός, είναι μια μεμονωμένη περίπτωση"», υπογραμμίζει ο κ. Μάζης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μινεσότα έχει τη φήμη μιας φιλελεύθερης κοινωνίας και την τελευταία φορά που η Μινεάπολη είχε Ρεπουμπλικάνο δήμαρχο ήταν το 1961. Για τον κ. Μάζη υπάρχει σίγουρα μια απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Ο Τραμπ βλέπει ότι οι αριθμοί δεν πάνε καλά και προσπαθεί να βρει κάτι και δυστυχώς αυτό του δόθηκε σαν δώρο και το εκμεταλλεύεται με έναν αισχρό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά. Είναι σαφές πως ο καθηγητής εννοεί ότι έτσι ο Αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει να επωφεληθεί δημοσκοπικά από την όλη υπόθεση, ενώ την ίδια στιγμή κλείνει το μάτι σε ένα ακόμα πιο ακροδεξιό ακροατήριο, το οποίο προφανώς και ασπάζεται τις ακραίες απόψεις του.

Και τα επεισόδια συνεχίζονται

Την ίδια ώρα, καζάνι που βράζει θυμίζουν οι ΗΠΑ, με τις ταραχές να αποδεικνύουν το μέγεθος της οργής στην αμερικανική κοινωνία και τον Ντόναλντ Τραμπ να γνωρίζει δημοσκοπική κατρακύλα. Σε αυτό το έκρυθμο σκηνικό, πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για την κινητοποίηση του στρατού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενέτεινε την οργή, την Δευτέρα, καθώς πόζαρε σε εκκλησία κοντά στον Λευκό Οίκο κρατώντας τη Βίβλο στα χέρια του, αφού δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν καταστήματα στο Λος Άντζελες, λεηλάτησαν μαγαζιά στη Νέα Υόρκη και συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Σεντ Λούις, στο Μιζούρι, όπου τέσσερις αστυνομικοί μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο, χωρίς η ζωή τους να κινδυνεύει.

Ένας αστυνομικός πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Λας Βέγκας, επιβεβαίωσε η αστυνομία της πόλης. Ένας άλλος αστυνομικός ενεπλάκη σε ένα περιστατικό με πυροβολισμούς, στην ίδια περιοχή. Αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις και σε άλλες περιοχές, περιλαμβανομένου ενός που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού τον χτύπησε αυτοκίνητο στο Μπρονξ. Στη Νέα Υόρκη, τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα κατέγραψαν πλήθη να σπάνε παράθυρα και να λεηλατούν πολυτελή καταστήματα στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν πριν από την επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 11 το βράδυ. Στο Χόλιγουντ, δεκάδες άνθρωποι καταγράφηκαν από τον τηλεοπτικό φακό να λεηλατούν ένα φαρμακείο. Το πλήθος έσπασε παράθυρα σε ένα καφέ και δύο εστιατόρια.

Σε δεκάδες πόλεις έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις κυκλοφορίας, για πρώτη φορά μετά τις ταραχές που προκάλεσε η δολοφονία το 1968 του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η Εθνοφρουρά έχει αναπτυχθεί σε 23 πολιτείες και στην Ουάσιγκτον και το μόνο βέβαιο είναι πως η οργή δεν θα κοπάσει γρήγορα…

Δείτε αναλυτικά τι δήλωσε στο Open ο καθηγητής Ιστορίας Γιάννης Μάζης:

George FloydΗΠΑΜινεάπολιςΝτόναλντ Τραμπ