Κόσμος|03.06.2020 22:48

Σουηδία: Κυβερνητική κρίση μετά την παραδοχή πως απέτυχε το μοντέλο της «ανοσίας της αγέλης»

Newsroom

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε στην Ευρώπη η πανδημία του κορονοϊού η Σουηδία πήγε κόντρα στο ρεύμα. Υποστήριξε την ενημέρωση των πολιτών, κράτησε ανοικτές τις αγορές και με δεδομένο το πολύ καλό σύστημα υγείας εισήλθε στην κρίση ακολουθώντας το περίφημο μοντέλο της «ανοσίας της αγέλης». Από τις 16 Μαρτίου που καταγράφηκαν οι πρώτοι τέσσερις νεκροί μέχρι και τις 3 Ιουνίου η χώρα θρηνεί 4.542 νεκρούς. Ακόμα και σήμερα (3/1) ανακοίνωσε 74 νεκρούς και ο μέσος όρος των θυμάτων καθημερινά είναι οι 60 νεκροί, ενώ περισσότεροι από 2.200 νεκροί είναι σε δομές ηλικιωμένων.

Ο αρχικός ενθουσιασμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας διαδέχτηκε τον προβληματισμό και πλέον φτάσαμε στην ανοικτή αμφισβήτηση και στη δημόσια παραδοχή πως το μοντέλο της «ανοσίας της αγέλης» δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Και η δήλωση παραδοχής δεν έγινε από κάποιον τυχαίο παράγοντα αλλά από τον Σωτήρη Τσιόδρα της Σουηδίας, τον Άντερς Τέγκνελ που εισηγήθηκε εξ αρχής το μοντέλο της «ανοσίας της αγέλης». Μάλιστα η παραδοχή του έγινε με δηλώσεις του στο Reuters.

Αυτό ίσως που δεν περίμενε ήταν πως δεν θα έχει στο πλευρό του την κυβέρνηση η οποία εμμέσως πλην σαφώς κατά το κοινώς λεγόμενο «τον άδειασε» για δεύτερη φορά μετά και την αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας στις δομές ηλικιωμένων. Ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λέβεν ανακοίνωσε διενέργεια έρευνας για τη διαχείριση της πανδημίας στην χώρα του και απέφυγε να έρθει σε δημόσια αντιπαράθεση με τον Τέγκνελ ή να σχολιάσει τις δηλώσεις του. Ωστόσο, η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Λένα Χαλενγκρέν άφησε εκτεθειμένο τον Άντερς Τέγκνελ καθώς σε δήλωση της στο Reuters ανέφερε πως «η κυβέρνηση έπραξε αυτά που εισηγήθηκαν οι επιστήμονες και πως θα λάμβανε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα εάν υπήρχαν οι σχετικές εισηγήσεις».

Ο Στέφαν Λέβεν έχει απολογηθεί ήδη προς τον σουηδικό λαό για τους πολλούς νεκρούς στις δομές ηλικιωμένων λέγοντας πως «εκεί έπρεπε να είχαν γίνει πολλά που δεν έγιναν. Πρέπει να παραδεχθούμε πως στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων  τα μέτρα εξάπλωσης της νόσου, δεν λειτούργησαν». Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα τεστ των αντισωμάτων. Ο αριθμός των πολιτών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην Σουηδία είναι πολύ μικρότερος από αυτούς που προέβλεπαν τα μοντέλα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, ενώ υπάρχουν επικρίσεις και για τον περιορισμένο αριθμό τεστ που δεν ξεπέρασαν τις 100.000 την εβδομάδα. 

Ανοσία της αγέληςΣουηδίαΚορονοϊός