Κόσμος|04.06.2020 09:39

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αρκτική - Διαρροή 20.000 τόνων πετρελαίου

Αθανασία Κουλέτα

«Τι άλλο μπορεί να μας περιμένει το 2020;». Αυτή είναι μία φράση που μετατράπηκε σε μότο των ανθρώπων διεθνώς, ήδη από τους πολύ πρώτους μήνες του νέου έτους, με αφορμή τα όσα πέρασε ο πλανήτης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Καθώς, όμως, δεν ήταν ποτέ καλή ιδέα το να προκαλεί κανείς την τύχη του, η διαρροή 20.000 τόνων πετρελαίου σε ποταμό της Αρκτικής, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο τρέχων χρόνος δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη. 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της πόλη Νορίλσκ της Αρκτικής, αφότου έγινε γνωστό το μέγεθος της καταστροφής, δύο ημέρες μετά τη διαρροή! Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα διεθνή δίκτυα, η διαρροή συνέβη στις 29/5 σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο Νορίλσκ, όταν κατέρρευσε μια δεξαμενή καυσίμων. Το εν λόγω εργοστάσιο διοικείται από την εταιρεία «Nornickel», οι βιομηχανίες της οποίας έχουν μετατρέψει την περιοχή σε μια από τις πλέον ρυπογόνες του πλανήτη. 

Ωστόσο, η διαρροή έγινε γνωστή από την εταιρεία δύο ημέρες αργότερα, με αποτέλεσμα ο Ρώσος πρόεδρος, σε βιντεοδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3/6 και η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, να ασκήσει δριμεία κριτική στον επικεφαλής της Nornickel. «Για ποιο λόγο η κυβέρνηση έμαθε δύο ημέρες αργότερα τη διαρροή; Θα μαθαίνουμε τις έκτακτες καταστάσεις από τα social media; Είστε αρκετά υγιείς εκεί;», ήταν μερικά απ' όσα είπε ο Πούτιν στον Sergei Lipin σε live μετάδοση. Από την πλευρά του, ο Lipin είπε πως το εργοστάσιο ενημέρωσε για το συμβάν «τη σωστή ώρα και με κατάλληλο τρόπο». 

Η πόλη Νορίλσκ κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να συγκεντρωθούν όσες περισσότερες δυνάμεις είναι δυνατό για τον καθαρισμό των 20.000 τόνων πετρελαίου, κάτι που σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν θα είναι εύκολο, αφού ο ποταμός Αμπάρναγια, στον οποίο έχει συμβεί η διαρροή, είναι πολύ ρηχός για τη χρήση μηχανημάτων και η περιοχή είναι δύσβατη και χωρίς δρόμο για να φτάσει κανείς εκεί. Παράλληλα, έχουν διαταχθεί τρεις ΕΔΕ για το περιστατικό και κρατείται ένας υπάλληλος του εργοστασίου. 

Με πληροφορίες από The Guardian, BBC

περιβάλλονπετρέλαιοπετρελαιοκηλίδαΑρκτική