Κόσμος|04.06.2020 20:54

Βήμα-βήμα η αντίδραση της Αθήνας στις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις

Newsroom

Ερντογάν και Σάρατζ επαναβεβαίωσαν νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης, τις προθέσεις τους για γεωτρήσεις στις περιοχές που ορίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ο Σαρατζ περνώντας το κατώφλι του Παλατιού του Τούρκου προέδρου, «υπέβαλλε τα σέβη του», καθώς με τη βοήθειά του ανέτρεψε την κατάσταση στη Λιβύη πετυχαίνοντας μια σειρά από νίκες εναντίον του στρατάρχη Χαφτάρ. 

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε ως αντάλλαγμα «το μερίδιό του» από τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου, ενεργοποιώντας πλέον ανοιχτά το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Την ίδια ώρα ο στρατάρχης Χαφτάρ βλέποντας να χάνει σε λίγες ώρες ότι είχε κερδίσει σε μάχες μηνών, έσπευσε στον πρόεδρο της Αιγύπτου Φαταχ Αλ Σίσι με στόχο να εξασφαλίσει νέα στρατιωτική βοήθεια.

Σύμφωνα με το Open TV, η Αθήνα που από το πρώτο λεπτό στάθηκε στο πλευρό του, παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις καθώς αναμένεται να καθορίσουν πως θα εξελιχθούν οι γεωτρήσεις που ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με χάρτες και έγγραφα ακόμα και στα έξι ναυτικά μίλια από τις ακτές των ελληνικών νησιών.

Διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα

Παράλληλα η κυβέρνηση ενεργοποιεί νέα όπλα από τη διπλωματική της φαρέτρα, με στόχο να καταστήσει σαφές ότι το ζήτημα έχει και ευρωπαϊκή διάσταση. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, ενημέρωσε με επιστολές του τόσο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όσο και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Την επόμενη Τρίτη θα ακολουθήσει στην Αθήνα η επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Δένδιας με τον Λουίτζι Ντι Μάιο εκτός από τον τουρισμό θα συζητηθεί και η ΑΟΖ του Ιονίου.

Ακολούθως οι τουρκικές προκλήσεις θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου, ενώ στις 16 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Ισραήλ και θα έχει συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στις 18 Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Αίγυπτο, ενώ στις 19 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στη Σύνοδο Κορυφής.

Πηγές ΥΠΕΞ: Ξεκάθαρες οι «κόκκινες» γραμμές της Ελλάδας

Στο μεταξύ πηγές του υπουργείου Εξωτερικών σχολιάζοντας τις κοινές δηλώσεις Σαρατζ - Ερντογάν τονίζουν πως ήταν «αναμενόμενες» και προσθέτουν πως «η Αθήνα έχει κάνεις σαφείς τις "κόκκινες γραμμές" και θα συνεχίσει να είναι δραστήρια σε διπλωματικό επίπεδο κάθε φορά που θα υπάρχει κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας». 

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών είχε γίνει ρηματική διακοίνωση προς την Τρίπολη στην οποία τονιζόταν για άλλη μία φορά ότι είναι παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης. Πλέον η Αθήνα θα παρακολουθεί εάν η Λιβύη προσκαλέσει εταιρείες (αλλά και την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας) για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της, αλλά και σε περιοχή που εμπίπτει στη θαλάσσια ζώνη της συμφωνίας της με την Άγκυρα.

Αποφασισμένος να θέσει υπό τον έλεγχό του τη Λιβύη ο Σάρατζ

Ο επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Λιβύης, Φάγιεζ αλ Σάρατζ, δήλωσε σήμερα ότι είναι «αποφασισμένος» να θέσει υπό τον έλεγχό του όλη τη χώρα, μετά τις τελευταίες επιτυχίες των στρατιωτικών δυνάμεων που τον στηρίζουν, απέναντι στον στρατό του Χαλίφα Χάφταρ.

«Η μάχη μας συνεχίζεται και είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε τον εχθρό, να επιβάλλουμε τον έλεγχο στο σύνολο της πατρίδας μας και να εξολοθρεύσουμε όλους εκείνους που θέτουν σε κίνδυνο την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού και σύγχρονου κράτους», είπε ο Σάρατζ μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κυριότερο σύμμαχό του.

Μολονότι ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη, ο Σάρατζ επανέλαβε ότι αρνείται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με «τον εγκληματία πολέμου» Χαλίφα Χάφταρ επειδή ο στρατάρχης «δεν ήταν ποτέ εταίρος στην πολιτική διαδικασία».

Οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί εδώ και πάνω από τρεις μήνες. Από την πλευρά του, ο Ερντογάν κατηγόρησε, χωρίς να τις κατονομάσει, τις χώρες που στηρίζουν τον Χάρφταρ, δηλαδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τη Γαλλία. «Η ιστορία θα κρίνει εκείνους που, υποστηρίζοντας τον πραξικοπηματία Χάφταρ, βύθισαν τη Λιβύη σε λουτρό αίματος και στα δάκρυα» είπε.

Η συνάντηση του Ερντογάν με τον Σάρατζ έγινε λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) του τελευταίου ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε όλη την Τρίπολη και τα προάστιά της, γεγονός που συνιστά σημαντική ήττα για τις δυνάμεις του Χάφταρ.

ΛιβύηΦαγιέζ Αλ ΣάρατζγεωτρήσειςΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν