Κόσμος|10.06.2020 20:08

Ντονμέζ: Ο στόλος της Τουρκίας ενισχύεται σε πλωτά γεωτρύπανα, σκάφη σεισμικών ερευνών

Μαρία Ζαχαράκη

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, σε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA, αναφέρθηκε και στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας, εν πολλοίς, όσα υποστήριξε στη συνέντευξή του πριν από λίγες ημέρες στο κρατικό TRT.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση του στόλου της Τουρκίας σε πλωτά γεωτρύπανα και σκάφη σεισμικών ερευνών. Ακόμη αναφέρθηκε στη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών σε περιοχές «αδειοδότησης» από το ψευδοκράτος και τη Γενική Διεύθυνση Μεταλλευμάτων και Πετρελαίου της Τουρκίας. Επίσης, στάθηκε στο μνημόνιο με τη Λιβύη και στην έναρξη της τρίμηνης διαδικασίας υποβολής προσφορών στη MAPEG για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές που «σχετίζονται» με τη «συμφωνία».

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε σε «ανεπιτυχείς απόπειρες» ορισμένων χωρών να κρατήσουν την Τουρκία «εκτός της ενεργειακής εξίσωσης» στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης στάθηκε στην αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προασπιστεί τα δικαιώματά της και στη «σύμπλευση της Άγκυρας με το διεθνές δίκαιο».

Ο πατέρας της «Γαλάζιας» σχολιάζει τη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας

Από την άλλη πλευρά στο λογαριασμό της ιστοσελίδας «Γαλάζια Πατρίδα» στο Twitter αναφέρεται το ακόλουθο σχόλιο: «Ο Ναύαρχος ε.α. Τζεμ Γκιουρντενίζ, πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας, αξιολόγησε τη συμφωνία θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας . Η συμφωνία δεν έχει θετική ή αρνητική επίδραση στην Τουρκία. Όμως είναι αρνητική για τη Λιβύη και την Αλβανία».

T
ΤουρκίαΑνατολική ΜεσόγειοςγεωτρύπανοΦατίχ Ντονμέζ