Κόσμος|12.06.2020 14:08

Με λαμπρότητα θα εορταστεί και φέτος η Ημέρα της Ρωσίας

Newsroom

Η Ημέρα της Ρωσίας -επίσημα γνωστή ως Ημέρα υιοθέτησης της διακήρυξης κρατικής κυριαρχίας της ΡΣΟΣΔ πριν από το 2002- είναι η εθνική εορτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εορτάζεται κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από τις 12 Ιουνίου από το 1992. Τιμά την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Κρατικής Κυριαρχίας της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (ΡΣΟΣΔ) στις 12 Ιουνίου του 1990. Το πέρασμα της διακήρυξης από το Πρώτο Συνέδριο των Αντιπροσώπων του Λαού σηματοδότησε την αρχή της συνταγματικής μεταρρύθμισης στη Ρωσική σοβιετική δημοκρατία.

Ήδη το Κρεμλίνο και η έδρα της κυβέρνησης έχουν σημαιοστολιστεί για αυτή την ιδιαίτερη ημέρα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα παραστεί στην έπαρση της σημαίας στο Πάρκο της Νίκης και θα παρασημοφορήσει τους Ήρωες της Εργασίας, με πρώτο τον ΥΠΕΞ Λαβρόφ. Ενας άλλος υπουργός Εξωτερικών, εκείνος των ΗΠΑ, ο Μάικ Πομπέο, εξέφρασε συγχαρητήρια και ευχές προς τον λαό της Ρωσίας, ενώ επαίνεσε παράλληλα και τη συνεργασία των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του αμερικανικού λαού, συγχαίρω τους πολίτες της Ρωσίας καθώς γιορτάζετε την ‘’Ημέρα της Ρωσίας’’. Σε αυτές τις εκδηλώσεις, εορτάζεται η 30ή επέτειος της Διακήρυξης της Ρωσικής Κρατικής Κυριαρχίας, η οποία αναγνώρισε τις δημοκρατικές φιλοδοξίες και την κυριαρχία του λαού της Ρωσίας, τους αιώνες της ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεών τους, καθώς και το αναφαίρετο δικαίωμά τους σε μια ζωή με αξιοπρέπεια» δήλωσε ο Πομπέο, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης πως η συνεργασία των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ επέτρεψε στον κόσμο να νικήσει τον ναζισμό πριν από 75 χρόνια.

«Καθώς η παγκόσμια κοινότητα σηματοδοτεί την 75η επέτειο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ τιμούν την κοινή θυσία όλων εκείνων που εργάστηκαν για να νικήσουν τον ναζισμό, συμπεριλαμβανομένων των εκατομμυρίων Ρώσων στρατιωτών και πολιτών που υπέμειναν τεράστια βάσανα και απώλειες ζωών. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως ήταν τελικά η συνεργασία μεγάλων εθνών, συμπεριλαμβανομένων των δύο χωρών μας, που έθεσε τέλος στη ναζιστική επιθετικότητα στην Ευρώπη» δήλωσε ο Πομπέο.

Ημέρα της Ρωσίας