Κόσμος|12.06.2020 22:31

Ρωσικές διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές: «Μαραθώνια» παρτίδα σκάκι η Λιβύη

Newsroom

Κομβικός είναι ο ρόλος που παίζει η Ρωσία στην κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη, καθώς παρά τις διαψεύσεις του Κρεμλίνου οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς και προμηνύονται μαραθώνιες.

«Συνομίλησα με στρατιωτικές και διπλωματικές μου πηγές για τη Λιβύη και μου είπαν ότι η κατάσταση είναι "μαραθώνιος" και όχι "αγώνας δρόμου". Δεν φαίνονται να βιάζονται καθόλου. Άλλωστε τα "γερά νεύρα" φαίνεται να είναι ένα βασικό ρωσικό προσόν. Θεωρούν ότι είναι τέτοιο το κουβάρι και δεν θα έχουμε γρήγορα ξεκαθάρισμα των συσχετισμών», ανέφερε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ανοιχτού Καναλιού.

«Οι ίδιες πηγές μου είπαν ότι ο Άσαντ κινδύνευσε 100 φορές -δεν είναι τυχαίο που κάνουν σύγκριση με τη Συρία- και όμως έμεινε όρθιος. Όπως κάθε διπλωματία, έτσι και η ρωσική μπλοφάρει και μένει να διευκρινιστεί σε ποιο ποσοστό. Η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά την παρουσία ανδρών ή συμβούλων της στη Λιβύη. Παράλληλα, διαψεύδουν ως "μυθεύματα όσα λέει το State Department. Όμως κανείς δεν έχει διευκρινίσει αξιόπιστα τι κάνουν εκεί οι μισθοφόροι που ακόμα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει παραδεχθεί ότι υπάρχουν, αλλά δεν συνδέονται με το επίσημο ρωσικό κράτος. Είναι περίεργο να υποθέσουμε ότι δρουν ενάντια στα ρωσικά συμφέροντα», συνέχισε.

Διαπραγματεύσεις με τον Σάρατζ για τους Ρώσους κρατούμενους

«Υπάρχει ένα θρίλερ σε εξέλιξη με τους δύο Ρώσους κρατούμενους, που ο Λαβρόφ ζήτησε από τον Σάρατζ να απελευθερωθούν. Μάθαμε ότι ο Σάρατζ τους είχε πάρει μαζί του στην Τουρκία, τους έχει βγάλει από τη φυλακή και ζουν σε ένα σπίτι στην Τρίπολη. Όμως, τους γύρισε πίσω γιατί δεν ολοκληρώθηκε το περίφημο ταξίδι του στη Μόσχα. Προφανώς, υπάρχει ακόμα κάποιο παρασκήνιο και διαπραγμάτευση. Το εντυπωσιακό με αυτούς τους δύο ανθρώπους είναι ότι δηλώνουν κοινωνιολόγοι που έκαναν έρευνα στη Λιβύη και είχαν συναντηθεί με τον γιο του Καντάφι», κατέληξε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους. 

ΛιβύηΡωσίαΣεργκέι ΛαβρόφΦαγιέζ Αλ Σάρατζ