Κόσμος|13.06.2020 20:29

Ανάλυση Ιγνατίου: Εάν αναμειχθούν οι ΗΠΑ στη Λιβύη τα πράγματα θα πάνε καλύτερα

Newsroom

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου «οι δύο πολιτικοί συζήτησαν το μείζον θέμα της επιχείρισης "IRINI". Η συζήτηση έγινε με αφορμή το επεισόδιο μεταξύ των Τούρκων λαθρεμπόρων όπλων με τη φρεγάτα "Σπέτσαι", που εκπροσωπούσε την Ε.Ε, στην επιχείρηση παρεμπόδισης της αποστολής όπλων και πυρομαχικών στη Λιβύη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους για να στηριχθεί η επιχείρηση. Εάν αναμειχθούν οι ΗΠΑ τα πράγματα θα αλλάξουν σίγουρα προς το καλύτερο. Μέχρι στιγμής οι Ευρωπαίοι είναι φανερό ότι δεν μπορούν να κάνουν τα αυτονόητα. Δυστυχώς, δεν τους παίρνει κανείς στα σοβαρά».

«Στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του State Department σημειώνεται ότι "οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους η επιχείρηση "IRINI" μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ". Πρόκειται για μία ξεκάθαρη κουβέντα. Και όλα αυτά την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη θέση για τον εμφύλιο της Λιβύης» συμπλήρωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

«Ο πρόεδρος Τραμπ συνομίλησε και με τον Ερντογάν και με τον Αλ Σίσι. Και τους δύο τους θεωρεί φίλους του. Φαίνεται ότι και στους δύο είπε αυτά που ήθελαν να ακούσουν. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας Πομπέο - Μπορέλ τονίστηκε η επείγουσα ανάγκη του τερματισμού του εμφυλίου στη Λιβύη, εν μέσω της επιδείνωσης που προκαλούν οι ξένες παρεμβάσεις. Μάλιστα η κατάσταση πρόκειται να ξεκαθαρίσει στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει τη Δευτέρα ο Πομπέο με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Βρυξέλλες θέτουν ως πρώτο θέμα τη Λιβύη, ενώ το State Department λέει ότι στα πρώτα θέματα συζήτησης πρέπει να είναι η Κίνα και η Ρωσία. Πριν ακόμα γίνει η τηλεδιάσκεψη υπάρχει η διαφωνία στις προτεραιότητες. Η υπόθεση της Κίνας δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε εκτροχιασμό τη συζήτηση και να οδηγήσει σε αποτυχία την τηλεδιάσκεψη. Προφανώς οι Αμερικανοί για να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους στα θέματα που τους αφορούν απαιτούν βοήθεια στο θέμα της Κίνας και της Ρωσίας. Είναι πραγματικά ένας "μύλος"» κατέληξε

Δείτε το βίντεο του Open TV 

ΤουρκίαΛιβύηΜάικ Πομπέο