Κόσμος|16.06.2020 14:50

Τουρκία: Πολιτική πόλωση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Μαρία Ζαχαράκη

Πολιτική πόλωση έχει προκαλέσει η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί στην Τουρκία, με το θέμα να έχει λάβει κομματικές –πλέον- διαστάσεις. Η κυβέρνηση υποστηρίζει τη μετατροπή, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση την απορρίπτει. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας AR-GE, η οποία υποβλήθηκε στο κυβερνών κόμμα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το 90% των μελών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και των Εθνικιστών του Μπαχτσελί (MHP) δήλωσε ότι επιθυμεί να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τζαμί, ενώ από την αξιωματική αντιπολίτευση (CHP) μόνο το 40% και από το ακροδεξιό Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ το 70%.

Το επιχείρημα όσων δεν υποστηρίζουν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας είναι ότι θα επηρεάσει τις διεθνείς σχέσεις και θα προκαλέσει την πιθανή αντίδραση της ΕΕ. Τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εκφράζουν πάντως την επιθυμία η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, αν ανοίξει ως τζαμί, να πραγματοποιηθεί συμβολικά στις 15 Ιουλίου, στην επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Στην Τουρκία την Τετάρτη ο Ιταλός ΥΠΕΞ

Την Τουρκία θα επισκεφθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, την Τετάρτη 17 Ιουνίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ντι Μάιο θα επισκεφθεί για δεύτερη φορά την Τουρκία την Τετάρτη κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Στις συναντήσεις θα συζητηθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ιταλίας και η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ανταλλαχθούν επίσης απόψεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας κορονοϊού και τις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Προβληματισμός στην Τουρκία από το διπλασιασμό των κρουσμάτων

Τα περιστατικά COVID-19 στην Τουρκία το τελευταίο 24ωρο αυξήθηκαν κατά 1.592, ενώ η χώρα κατέγραψε 18 ακόμη θανάτους που συνδέονται με τον κορονοϊό. «Σε σύγκριση με χθες (Κυριακή), ο αριθμός των κρουσμάτων σήμερα (Δευτέρα) αυξήθηκε κατά 30, οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας κατά 5 και ο αριθμός των ασθενών σε αναπνευστικές συσκευές κατά 1», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, κατά την καθημερινή ενημέρωση στο Twitter.

Ο Κοτζά προειδοποίησε για ένα αυξητικό ποσοστό μόλυνσης σε ορισμένες επαρχίες της χώρας και δη της Ανατολίας. Την Κυριακή, η Τουρκία είδε τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχεδόν ένα μήνα, προκαλώντας ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των θανάτων COVID-19 στην Τουρκία έφτασε τις 4.825. Η τουρκική κυβέρνηση άρχισε να χαλαρώνει τα μέτρα κατά της επιδημίας την 1η Ιουνίου, αλλά οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές σε 38 από τις 81 επαρχίες της χώρας.

Καταργήθηκαν οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και τα πολυσύχναστα μέρη, όπως εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια, τζαμιά και παιδικοί σταθμοί, άνοιξαν εκ νέου αλλά με ορισμένους περιορισμούς χωρητικότητας.Η τελευταία κατάσταση έχει θορυβήσει την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας με ορισμένους να κάνουν λόγο για επιβολή νέων μέτρων, αν και κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά την ώρα της έναρξης της τουριστικής σεζόν στη χώρα. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις πάντως, αν τα κρούσματα ξεπεράσουν τις 2.000 καθημερινά, το τουρκικό υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει νέα μέτρα, προκειμένου να περιορίσει την έξαρση.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑγία ΣοφίαΤουρκία