Κόσμος|16.06.2020 13:39

Ινδοί στρατιώτες νεκροί στα σύνορα με την Κίνα - Κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή

Newsroom

Τρεις Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με κινεζικά στρατεύματα που έλαβαν χώρα στα σύνορα με την Κίνα στα Ιμαλάια, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ινδικού στρατού. Το περιστατικό συνέβη στη διάρκεια μιας «επιχείρησης αποκλιμάκωσης» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην κοιλάδα Γκαλουάν, για μια περιοχή που διεκδικούν και οι δύο πλευρές και στην οποία και οι δύο πλευρές αναπτύσσουν στρατεύματα εδώ και εβδομάδες. 

Όπως σημειώνει το CNN, η ανακοίνωση του ινδικού στρατού κάνει λόγο για «απώλειες» και από τις δύο πλευρές, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τον ακριβή αριθμό των Κινέζων στρατιωτών που σκοτώθηκαν, ενώ διευκρινίζει πως αξιωματούχοι των δύο χωρών πραγματοποιούν συνάντηση ώστε να επιλύσουν το ζήτημα. Από την πλευρά του, σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 16 Ιουνίου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Zhao Lijian, δήλωσε: «Τη Δευτέρα Ινδικά στρατεύματα παραβίασαν τα σύνορά μας και δύο φορές πέρασαν τη συνοριακή γραμμή για παράνομες δραστηριότητες, ενώ προκάλεσαν και επιτέθηκαν στο κινεζικό προσωπικό, γεγονός που συνιστά σοβαρή φυσική σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών». Δεν σχολίασε, ωστόσο, αν υπάρχουν νεκροί Κινέζοι στρατιώτες. 

Πριν το περιστατικό, ο πρώην γενικός γραμματέας του Ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Nirupama Rao, είχε δηλώσει πως ήλπιζε η κρίση μεταξύ των δύο χωρών να μην οδηγήσει στην εγκατάλειψη των πολύχρονων διπλωματικών διαπραγματεύσεων σχετικά με τη διαφιλονικούμενη περιοχή. 

στρατιώτεςΚίναΙνδία