Κόσμος|16.06.2020 14:06

Στόλτενμπεργκ για Λιβύη: «Εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη» η κατάσταση

Μαρία Ψαρά

Την ανησυχία του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στη Λιβύη εξέφρασε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Μιλώντας ψηφιακά σε δημοσιογράφους ενόψει της Συνόδου των υπουργών Άμυνας που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης αύριο, ο γ.γρ. του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη», ενώ τόνισε την ανάγκη για ενδελεχή έρευνα για τους μαζικούς τάφους που αποκαλύφθηκαν. «Όλες οι εξελίξεις υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται μια πολιτική ειρηνική λύση στη Λιβύη», τόνισε.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες που στηρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και την «διαδικασία του Βερολίνου» όπως λέγεται και υπογράμμισε την ανησυχία της Συμμαχίας για την έντονη παρουσία της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία. Επιβεβαίωσε δε ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί τις εξελίξεις από πολύ κοντά και πραγματοποιούνται συζητήσεις σε όλα τα διπλωματικά επίπεδα για το θέμα.

Το θέμα της Λιβύης δεν είναι στην ατζέντα των Υπουργών Άμυνας, ωστόσο ο Γ. Στόλτενμπεργκ άφησε ανοιχτό να τεθεί το ζήτημα αφού «επηρεάζει συμμάχους του Νότου».

Γενς ΣτόλτενμπεργκNATOΛιβύη