Κόσμος|17.06.2020 08:51

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Σκοτεινή» η πολιτική της Γαλλίας στη Λιβύη – Υπεργολάβος το Παρίσι

Μαρία Ζαχαράκη

Για «σκοτεινή και ανεξήγητη» πολιτική της Γαλλίας στη Λιβύη, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη στάση και κάποιων άλλων χωρών έκανε λόγο το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντώντας στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στη Γαλλία, σχετικά με τον «απαράδεκτο» και τον «επιθετικό» ρόλο της Τουρκίας στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

«Η στήριξη της Γαλλίας στον πραξικοπηματία και πειρατή Χαφτάρ, ο οποίος επιχείρησε να ιδρύσει ένα αυταρχικό καθεστώς στη χώρα ανατρέποντας τη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη και ο οποίος δήλωσε ανοιχτά ότι δεν θέλει πολιτική λύση, ήταν εκείνη που τροφοδότησε την κρίση στη Λιβύη», αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «αυτή η προσέγγιση της Γαλλίας ενθάρρυνε τον Χαφτάρ να εμείνει σε στρατιωτικές μεθόδους και αύξησε τα προβλήματα και τα δεινά της Λιβύης».

Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ αφήνει αιχμές και για άλλες χώρες της περιοχής για τη στήριξη που παρέχουν στον στρατάρχη Χαφτάρ, ενώ κατηγόρησε τη Γαλλία ότι λειτουργεί ως υπεργολάβος αυτών.

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη είναι η υποστήριξη της Γαλλίας και ορισμένων άλλων χωρών σε παράνομες δομές κατά των αποφάσεων στου ΣΑ του ΟΗΕ.

Η Τουρκία στηρίζει μια κυβέρνηση αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ενώ η χώρα μας υποστηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση, η Γαλλία στηρίζει έναν πραξικοπηματία και έναν παράνομο, αντίθετα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ. Ενώ οι δραστηριότητες της Τουρκίας στη Λιβύη είναι νόμιμες, η Γαλλία όπως και στη Συρία βρίσκεται πίσω από σκοτεινές ενέργειες και λειτουργεί ως υπεργολάβος κάποιων χωρών της περιοχής. Αυτοί οι σκοτεινοί δεσμοί της Γαλλίας είναι που δημιουργούν ανησυχία και είναι απαράδεκτο ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ να ενεργεί κατά αυτόν αυτό τον τρόπο».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει αναφέροντας ότι «η Τουρκία προκειμένου να εξασφαλίσει τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη, θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Νίκος ΔένδιαςΛιβύηΤουρκία