Κόσμος|17.06.2020 14:18

Η Τουρκία στέλνει κομάντο στο βόρειο Ιράκ για να πολεμήσει το PKK

Μαρία Ζαχαράκη

Στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ για να πολεμήσουν τους Κούρδους αυτονομιστές του ΡΚΚ έστειλε η Τουρκία. Οι κομάντο μεταφέρθηκαν και αεροπορικώς και δια ξηράς, με την υποστήριξη ελικοπτέρων, μαχητικών αεροσκαφών F-16 και μονάδων του πυροβολικού.

«Η επιχείρηση "Νύχια της Τίγρης" (Claw-Tiger) διεξάγεται στο πλαίσιο του δικαιώματός μας για νόμιμη άμυνα, το οποίο απορρέει από το διεθνές δίκαιο, εναντίον του PKK και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων που πρόσφατα αύξησαν τις επιθέσεις τους στα αστυνομικά μας τμήματα και σε διάφορες περιοχές», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η Τουρκία είχε αρχίσει να βομβαρδίζει θέσεις του ΡΚΚ πριν αποστείλει τους κομάντο, έχοντας καταστρέψει ήδη καταφύγια των Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ.

Η ιρακινή κυβέρνηση κατηγόρησε την Άγκυρα ότι οι επιθέσεις αυτές παραβιάζουν την κυριαρχία της, ωστόσο η Τουρκία επιμένει να δηλώνει ότι αποτελεί δικαίωμά της να διεξάγει διασυνοριακές επιχειρήσεις για την προστασία της ασφάλειάς της.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι διεξάγει την επιχείρηση εναντίον των βάσεων του ΡΚΚ στις περιοχές Σιντζάρ, Καντίλ, Καρατζάκ, Ζαπ, Αβάσιν-Μπασιάν και Χακούρκ. Το πυροβολικό βομβαρδίζει επίσης θέσεις του ΡΚΚ με οβίδες και ρουκέτες, έχοντας στοχεύσει σε πάνω από 150 στόχους.

Μετά την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τον πρέσβη της Τουρκίας στο Ιράκ, Φατίχ Γιλντίζ, χθες την Τρίτη για εξηγήσεις.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ, καταδίκασε τους βομβαρδισμούς λέγοντας ότι αποτελεί επίθεση κατά της ιρακινής κυριαρχίας και «υποτίμηση του διεθνούς δικαίου». Οι τουρκικές στρατιωτικές επεμβάσεις στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη έχουν προκαλέσει ανησυχία, είπε.

Την ευρεία επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ την είχε προαναγγείλει πάντως από το 2017 ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Είναι υποχρέωσή μας να πολεμάμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Μπορεί μια νύχτα να έρθουμε ξαφνικά», είχε πει χαρακτηριστικά σε ομιλία του. «Αν αφήσουμε την κατάσταση όπως είναι στο βόρειο Ιράκ, θα συνεχίσουμε να θρηνούμε διαρκώς θύματα».

ΤουρκίαΙράκ