Κόσμος|17.06.2020 18:45

To graffiti του George Floyd που έγινε viral-Ο Δομινικανός «Banksy» μιλάει στο «Εθνος της Κυριακής»

Στέλιος Βογιατζάκης

Η δολοφονία του George Floyd δεν πυροδότησε μόνο μαζικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο που υπενθυμίζουν εμφατικά ότι οι «Ζωές των Μαύρων Μετράνε». Ενέπνευσε και καλλιτέχνες που με τη δική τους φωνή μιλούν για τα φλέγοντα ζητήματα του ρατσισμού και των κάθε είδους διακρίσεων. Η μορφή του Floyd και τα ανατριχιαστικά τελευταία λόγια του –η φράση «I can’t breathe»- έγιναν εξαιρετικά έργα της street art και η παρουσία τους στους τοίχους δεκάδων πόλεων υπενθυμίζουν σε όλους τα γεγονότα της Μινεάπολις.

Από τις τοιχογραφίες που δημιουργήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο μία ήταν αυτή που ξεχώρισε. Την έφτιαξε σε λίγες ώρες στο Βερολίνο ο street artist EmeFreeThinker και είναι, όπως και οι υπόλοιπες, μια προσωπογραφία του Φλόιντ συνοδευόμενη από την τελευταία πρόταση που είπε στη ζωή του. Το έργο του εικονογράφησε τα ρεπορτάζ των μέσων μαζικής ενημέρωσης, χρησιμοποιήθηκε σε χιλιάδες αναρτήσεις στα social media και έγινε πανό στα χέρια των διαδηλωτών. Η ζωγραφισμένη εικόνα του Floyd θα έρχεται πάντα στο μυαλό των ανθρώπων όταν θα σκέφτονται και θα συζητούν τα συνταρακτικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων.

«Εχω δει πολλά περιστατικά στη ζωή μου»

Πίσω από την υπογραφή Eme Free Thinker ένας street artist από τη Δομινικανή Δημοκρατία, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Γερμανία. Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ο καλλιτέχνης λέει ότι η απάνθρωπη δολοφονία του Floyd τον ταρακούνησε όπως ταρακούνησε και εκατομμύρια άλλους ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Επανέφερε, μάλιστα, στη μνήμη του σκληρές στιγμές που ζούσε πολύ συχνά ως έφηβος στη χώρα του. «Είχαμε συχνά τέτοια περιστατικά στην πατρίδα μου. Έχω δει πολλούς ανθρώπους να τους κακομεταχειρίζονται οι αστυνομικοί στο δρόμο» λέει και προσθέτει με νόημα: «Άκουσα μόνο την είδηση της δολοφονίας του George Floyd. Δεν ήθελα να δω το βίντεο. Έχω δει πολλά τέτοια περιστατικά στη ζωή μου».

Μόλις είδε τις διαδηλώσεις που άρχισαν να γιγαντώνονται, ο EmeFreeThinker αποφάσισε αμέσως ότι η μορφή του δολοφονημένου Αφροαμερικανού θα πρωταγωνιστούσε στην επόμενη τοιχογραφία. «Ένιωσα ότι έπρεπε να πω κάτι. Να στείλω και εγώ ένα μήνυμα. Τα πράγματα είναι απλά. Όλοι πρέπει να πούμε “όχι” στον ρατσισμό. Η αστυνομία έχει πολύ μεγάλη δύναμη και τη χρησιμοποιεί σε ανθρώπους όπως ο Floyd» λέει. Λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του στέκεται ακόμα ένα μικρό τμήμα του Τείχους του Βερολίνου για να υπενθυμίζει την αφόρητη καταπίεση που βίωναν εκατομμύρια Γερμανοί μέχρι πριν από 30 χρόνια. Έστω και συμπτωματικά τα απομεινάρια του Τείχους που χρησιμοποιήθηκαν ως καμβάς για την τοιχογραφία έδωσαν μεγαλύτερο ειδικό βάρος στο έργο. «Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δεν σκέφτηκα τον συμβολισμό του Τείχους του Βερολίνου. Ήταν απλά ένα σημείο που βρίσκεται κοντά στο σπίτι μου και στο οποίο μπορούμε νόμιμα να δημιουργούμε τα έργα μας» τονίζει.

Βαθύτατα προσβεβλημένος

Το ότι ο ρατσισμός, η καταπίεση των Αφροαμερικάνων και η αστυνομική βία έχουν όνομα και πρόσωπο –αυτό του Ντόναλντ Τραμπ- έδωσε ακόμα ένα κίνητρο στον EmeFreeThinker. Έχοντας καταγωγή από την Καραϊβική, αισθάνθηκε βαθύτατα προσβεβλημένος όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε με απαξίωση για τους κατοίκους της Αϊτής, με την οποία η Δομινικανή Δημοκρατία μοιράζεται το ίδιο νησί. «Ξέρουμε ότι δεν είναι καλός πρόεδρος, ότι είναι ανίκανος και ότι συμπεριφέρεται σαν επιχειρηματίας και όχι σαν πολιτικός. Πέρα από αυτά εγώ δεν μπορώ να ξεχάσω ότι πριν από λίγα χρόνια αποκάλεσε την Αϊτή “βόθρο”». 

Ολοκληρώνοντας την τοιχογραφία του, δεν φαντάστηκε ότι θα γινόταν ένα έργο – σύμβολο των γεγονότων που εκτυλίσσονται τις τελευταίες εβδομάδες. «Αισθάνθηκα έκπληξη όταν έμαθα ότι τη δείχνουν στα δελτία ειδήσεων, στις εφημερίδες και στο Internet. Αλλά κάθε φορά που κάποιος μου μιλάει για αυτό το έργο καταλαβαίνω ότι το μήνυμα που ήθελα να περάσω έφτασε σε πολλούς ανθρώπους. Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό» σημειώνει.  

Ο EmeFreeThinker έστειλε ένα μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό και την καταπίεση μέσα από τη συγκεκριμένη τοιχογραφία, αλλά ξέρει ότι δεν είναι αρκετό. Γι’ αυτό είναι αποφασισμένος χρησιμοποιήσει ξανά τα σπρέι του για να βοηθήσει στην αφύπνιση περισσότερων ανθρώπων. «Σε λίγες μέρες θα φτιάξω μια νέα τοιχογραφία. Θα είναι το πρόσωπο του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ ή του Μάλκολμ Χ. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Αυτός είναι ο δικός μου τρόπος για να εκφράσω όσα αισθάνομαι». 

George FloydρατσισμόςΒερολίνοstreet artΜινεάπολις