Κόσμος|17.06.2020 21:15

Ανάλυση Ιγνατίου: Καμία παρέμβαση των ΗΠΑ για την επιθετικότητα της Τουρκίας

Newsroom

Οι ΗΠΑ δεν έχουν προβεί ακόμη σε εκείνη την παρέμβαση που θα βάλει φρένο στην άνευ προηγουμένου επιθετικότητα της Τουρκίας, παρόλο που έχουν αποδείξει στο παρελθόν (με πιο πρόσφατη περίπτωση την υπόθεση του πάστορα Πράσον) ότι μπορούν να βάλουν «χαλινάρι» στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV, μια τέτοια παρέμβαση δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής ούτε από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., όπως υποχρεούνται, ούτε και από τη Ρωσία που, μπορεί μεν να μην έχει μια τέτοια υποχρέωση, ωστόσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποδειχθεί πως επηρεάζει τον Ερντογάν ίσως περισσότερο και από τον Αμερικανό πρόεδρο. 

Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του OPEN TV και του «Εθνους» στις ΗΠΑ, υπάρχει μια κινητικότητα από αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα προς την Τουρκία, χωρίς εκείνη όμως να δίνει κάποια ιδιαίτερη σημασία σε αυτά. Παρόλ΄αυτά, η αμερικανική θέση για το ζήτημα του παράνομου μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης είναι καθαρή, με τις ΗΠΑ να το χαρακτηρίζουν ως «προκλητική ενέργεια» και όχι μόνο, ενώ όσον αφορά στα προβλήματα που δημιουργεί η Άγκυρα στο Αιγαίο πιστεύουν ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ένας πόλεμος καθώς, όπως είπε και ο Τζέφρι Πάιατ, μόνο η Μόσχα εξυπηρετείται από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. ζήτησε από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, από κοινού παρέμβαση ενάντια στον Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό εάν το αίτημα θα γίνει δεκτό. 

Περισσότερα στο βίντεο του OPEN TV που ακολουθεί: 

Ντόναλντ ΤραμπΤουρκίαΗΠΑΝΑΤΟ