Κόσμος|18.06.2020 16:50

Σκληρή απάντηση από τη Μαρία Ζαχάροβα στο Open για τις δηλώσεις Πάιατ

Newsroom

Συνεχίζεται στη Μόσχα ο μαραθώνιος με φόντο τα θέματα της Λιβύης. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα - απαντώντας σε ερωτήσεις του ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους Θανάση Αυγερινού - επέλεξε να απαντήσει δημόσια στις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Όπως σημείωσε ο ανταποκριτής του OPEN TV και του «Εθνους» στις ΗΠΑ, Μιχάλης Ιγνατίου, υπάρχει μια κινητικότητα από αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα προς την Τουρκία, χωρίς εκείνη όμως να δίνει κάποια ιδιαίτερη σημασία σε αυτά. Παρ' όλα αυτά, η αμερικανική θέση για το ζήτημα του παράνομου μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης είναι καθαρή, με τις ΗΠΑ να το χαρακτηρίζουν ως «προκλητική ενέργεια» και όχι μόνο, ενώ όσον αφορά στα προβλήματα που δημιουργεί η Άγκυρα στο Αιγαίο πιστεύουν ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ένας πόλεμος καθώς, όπως είπε και ο Τζέφρι Πάιατ, μόνο η Μόσχα εξυπηρετείται από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Η Μαρία Ζαχάροβα επανέλαβε την πάγια θέση της Μόσχας σε σχέση με τη Λιβύη και τη γύρω περιοχή με βάση την οποία «δεν χρειάζονται περιττές εντάσεις. Πρέπει να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές. Είναι μία γενική αρχή της ρωσικής διπλωματίας και εφαρμόζεται σε κάθε χώρα, σε κάθε σύγκρουση. Η Μόσχα δεν ακολουθεί την πορεία του "διαίρει και βασίλευε"».

Λίγο νωρίτερα κυρία Ζαχάροβα απευθυνόμενη στον γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (σ.σ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξοπλίζεται και έχει πολύ σημαντικό στρατό στα σύνορα με το ΝΑΤΟ), είπε ότι τα ρωσικά σύνορα δεν έχουν αλλάξει και όταν ο ρωσικός στόλος έπλεε στην ανατολική Μεσόγειο το ΝΑΤΟ δεν υπήρχε. 

ΡωσίαΜαρία ΖαχάροβαΛιβύηΤζέφρι Πάιατ